avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie drept anulare contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie drept anulare contract

Conform noilor coduri, dupa cat timp de la data vanzarii se prescrie dreptul de a cere anularea unui contract de vanzare a unui imobil?
Potrivit art. 1249 Cod Civ

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea absolută poate fi invocată oricând, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie.

(2) Nulitatea relativă poate fi invocată pe cale acţiune numai în termenul de prescripţie stabilit de lege. Cu toate acestea, partea căreia i se cere executarea contractului poate opune oricând nulitatea relativă a contractului, chiar şi după împlinirea termenului de prescripţie a dreptului la acţiunea în anulare.


Asadar actiunea privind constatarea nulitatii absolute este imprescriptibila, iar cea privind nulitatea relativa se prescrie in termen de 3 ani de la data incheierii contractului. Cu toate acestea, nulitatea relativa poate fi invocata ca si aparare oricand.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Madalina Pascu, Avocat
Multumesc pentru raspuns.
Vanzarea unui imobil la un pret de aprox.5 ori mai mic decat valoarea de piata poate constitui motiv de nulitate absoluta?
Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios.

Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.

Pretul derizoriu poate atrage nulitatea absoluta.

Prețul este neserios (derizoriu) dacă este atât de disproporționat în raport de valoarea bunului vândut încât să nu existe preț, să nu poată constitui obiectul obligației cumpărătorului și ,deci, o cauză suficientă a obligației asumate de vânzător de a transmite dreptul de proprietate.

Prețul este neserios dacă este infim, astfel încât obligația asumată de cumpărător să fie considerată inexistentă, iar cauza imediată a contractului de vânzare-cumpărare să nu poată fi identificată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare Walter123 Walter123 Rog frumos, o vanzare-cumparare a unei jumatati de imobil si teren cu multe imbunatatiri la un pret de 20 sub pretul din contractul anterior de ... (vezi toată discuția)
Pret neserios fresh6789 fresh6789 Buna seara! Daca pretul platit pentru o casa este de 10 ori mai mic decat valoarea de piata a casei respective, poate fi considerat acesta ca neserios? ... (vezi toată discuția)
Constatare nulitate contract de vanzare cumparare donigao donigao Buna ziua, Dreptul de a cere constatarea nulitatii absolute a unui act juridic (contract de vanzare cumparare imobil) este supus prescriptiei? Daca da, ... (vezi toată discuția)