avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Procedura - plata despagubire casco
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Procedura - plata despagubire casco

Buna ziua

As dori sa stiu care este procedura de recuperare a despagubirii pt o masina asigurata casco. Mentionez ca in contract este cuprinsa si o clauza pe care eu o consider abuziva :
"6.15. ASIBAN S.A. nu acordă despăgubiri dacă:
a) cererea de despăgubire este frauduloasă ori are la bază acte şi declaraţii false sau falsificate;
b) în legătură cu dauna avizată a fost declanşată o anchetă penală,
până la finalizarea acesteia
. "
Banuiesc ca este de asteptat ca in caz de accident cu victime sau in caz de furt sa se declanseze o ancheta penala. Conform acestei clauze asiguratul nu este despagubit pana la finalizarea anchetei? Ce se intampla daca in caz de furt politia nu gaseste masina nici dupa 1-2 ani? Poate sa imi spuna cineva cu aproximatie in cat timp se poate finaliza o acheta penala?

Multumesc
Conform acelei clauze,asiguratul nu este despagubit,cata vreme cei in drept urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei unei persoane.
Daca politia nu gaseste vinovatul,dosarul se inchide-autor necunoscut,si asiguratorul trebuie sa-si onoreze obligatia de plata catre asigurat.
Asta am inteles si eu doar ca in contract mai exista o clauza:
"6. În caz de furt al autovehiculului, despăgubirea cuvenita se acorda după trecerea unei perioade de 60 de zile de la data înştiinţării ASIBAN S.A, dar numai dupa depunerea la dosar a documentului privind stadiul cercetarii furtului dupa aceasta perioada cu respectarea prevederilor art. 9.2 din Conditiile Generale;"

" 9.2. Asigurătorul are, de asemenea, obligaţia să stabilească şi să plătească despăgubirile cuvenite, în baza documentaţiei complete privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs riscul asigurat.
Asigurătorul va presta serviciile care îi incumbă în cadrul unei perioade de maximum 15 zile lucrătoare de la primirea cererii de despăgubire. Dacă se constată că Asiguratul trebuie să mai prezinte documente pentru determinarea cauzelor şi a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul asigurat, precum şi a întinderii pagubei, termenul de 15 zile lucrătoare se va calcula de la data primirii ultimului document. "

In articolul 6.15 din "Conditiile generale privind asigurarea de avariia autovehiculelor" exte mentionat faptul ca Asiban nu acorda despagubiri daca a fost declansata o acheta penala pana la finalizarea acesteia iar in art 6 din "
ADDENDUM NR. 1 privind ASIGURAREA PENTRU RISCUL DE FURT " este mentionat ca plata se face la 60 de zile de la data instiintarii Asiban dupa ce la dosar se afla si documentul privind stadiul cercetarii.
Aceste 2 clauze nu se contrazic?
Art.9.2 se refera la plata daunelor certe,provocate de coliziuni (avarii).
In privinta daunelor cauzate de furt total/partial, cele 60 zile sunt mentionate ca exceptie la cele 15.In acest interval, se acorda Politiei 30 zile pentru cercetari si emitere document prin care se confirma comiterea furtului (putea fi o inscenare). Dupa cele 30 zile, Asiguratorul solicita si primeste un document de la Politie, care cuprinde stadiul cercetarilor, daca au fost prinsi vinovatii sau cazul este declarat cu AN.Din momentul primirii documentului, Asiguratorul in limita zilelor ramase pana la 60, inchide dosarul de dauna, platind despagubirea luand si un angajament scris pagubitului, prin care acesta se obliga sa returneze c/v bunurilor recuperate ulterior de Politie.
Cele 60 zile sunt utile si in cazul furtului total.Daca masina este gasita si avariata, se platesc numai avariile
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
nucu$, utilizator
Nu exista contradictie,daca acceptiunea "stadiul cercetarii" este practic finanizarea acesteia,situatie in care este normal sa existe la dosarul de dauna dovada.
Cele 60 zile sunt precizate ca termen limita ,indiferent daca cercetarile s-au finalizat sau nu (prin prinderea faptasului).
Singura conditie este aceea de a se confirma ca riscul produs este un furt (pe baza probelor cercetarii) si nu o simulare.
Dupa expirarea celor 60 zile, dauna se plateste daca s-a obtinut aceasta confirmare calificata, chiar daca cercetarile continua pentru depistarea/prinderea faptuitorului.
Finalizarea anchetei penale inseamna tocmai aceasta calificare a evenimentului ca fiind furt.Sa nu uitam ca ancheta incepe numai pe baza plangerii pagubitului, care de multe ori nu are si martori care sa probeze sustinerea.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema casco asiban - furt total alexgh alexgh Buna ziua! As dori sa va prezint urmatoarea situatie: La 20 iunie 2009 i-a fost furata masina prietenei mele (opel astra CC) asigurat la Asiban pt aprox ... (vezi toată discuția)
Rca BOBY25 BOBY25 am o problema cu bcr asigurari.am fost implicat intr-un accident rutier,am facut constatare amiabila,baiatul a recunoscut ca este vinovat,am deschis dosar pe ... (vezi toată discuția)