avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplaceri la intoarcerea din Concediu ingrijire Copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplaceri la intoarcerea din Concediu ingrijire Copil

Buna ziua,

Dupa 1 an si 11 luni de la nasterea copilului, m-am intors la locul de munca, unde sunt angajata pe perioada nedeterminata, din 2008.

Mi s-a propus alt post, care nu era echivalent cu cel anterior dpdv al cunostintelor necesare etc, fluturnadu-mi-se si o marire mica pe sub ochi. Cand am primit spre semnare actul aditional la cim, am avut stupoarea sa constat ca marirea de salriu o trecusera paravan pt alt paragraf, vrand sa-mi ia ochii. ma treceau in perioada de proba. stiind ce semnifica perioada de proba (treapta cea mai de jos, fara drepturi etc), am refuzat semnarea si am solicitat reintoarcerea pe postul anterior.

Am auzit ca persoanei care m-a inlocuit i s-a schimbat cim din determinat, in nedeterminat, pe postul meu de drept.

Am solicitat prin cererea de revenire, sa se ia in considerare si legea 202/2002 art 10 al 8.

Mi s-a spus chiar, ca daca vor sama dea afara imidesfiinteaza postul si gata. Ce drepturi as avea daca mi-ar desfiinta postul, inclusiv banesti (salarii compensatorii)???- de care ar fi vrut sa scape probabil cu perioada de proba si un sut in dos a 2-a zi

Catre ce institutii sa ma adresez pt a le face reclamatie? In momentul de fata nu am nici birou, nici calculator, nici un mediu de lucru, si sunt si eu pe acolo, poate m-ai plictisi...

Din "plictiseala" nu am sa renunt la nici unul din drepturile cuvenite pt anii munciti la ei, Mentionez ca am fost un angajat model, care nu a lipsit de la munca, nu a avut CM decat de vreo 3 ori in 4 ani, munca patriotica etc. Mi s-a spus ca inlocuitoarea mea e mai "muncitoare", sta pana la 8 seara (cum sta, numai ea stie :))) ), si de aceea o prefera pe ea pe post, eu fiind deosebit de "lenesa" in aceasta privinta.

Va multumesc f mult pt sfaturi.

PS: daca angajatorul ma suna la miezul noptii si nu vorbea, si am dovezi poze facute telefonului cu minutul, ora etc - asta fiind acum 2 ani jumatate, acest fapt intra la hartuire???
nu am intreprins nimic legal in aceasta privinta atunci pt ca la scurt timp am intrat in prenatal.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:52, 19 Mai 2014
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului inseamna ca fostul salariat poate beneficia de somaj si de compensatii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Plata salariilor compensatorii este obligatorie daca acestae sunt prevazute in contractul individual de munca, in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului.

In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul nu este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii.
In momentul de fata, mai exista contract colectiv de munca la nivel de ramura? Din cate stiut cel la nivel natioonal nu mai exista. Multumesc pt raspuns

nu ma refeeream la concediere, ci la desfiintarea postului. desfiintare care ar fi oricum ilegala pt ca firma nu intampina dificultati economice. in cazul acesta ma intereseaza daca am dreptul la salarii compensatorii.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN.

Desfiintarea unui post poate avea ca efect concedierea. Codul Muncii , Legea nr.202/2002 , OUG 111/2010 nu prevad nicio situatie in care desfiintarea unui post este interzisa.

Plata unor salarii compensatorii este obligatorie daca acordarea lor este prevazuta in contractul individual de munca, in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului.

In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul nu este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii.

cat despre PS-ul din mesajul initial, pe care l-ati omis in raspunsul dv, ce v-a determinat s-o faceti???? se practica in Romanica asemenea marlanii, poate aveti sau veti avea si dv copii, poate o fata, cine stie! din cauza ca nu doream sa stau peste program cand nu era cazul, si nu am acceptat sa plec in delegatii cu seful niciodata, mi-a tot scos ochii verbal, mai pe ocolite, apoi s-a hotarat sa-mi faca zile fripte acasa, gandind ca sotul este gelos, sunand la miezul noptii de 3 ori, si stand in telefon fara sa vorbeasca. bineinteles ca i-am facut observatie la munca pe tonul care l-a meritat, si de atunci m-a amenintat ca ma da afara. i-a fost frica pe moment, insa acum vrea sa imi calce orice drept in picioare, pe motiv ca eu nu sunt ca colega mea, care sta la birou pana la 8 seara!!!!!!! vi se pare normal, ca femeile in Romania, cu studii superioare, cu ani munciti, sa fie calcate in picioare pt ca nu.....?????!!!!!! ei bine mai exista si pt ca nu!!!!!!!!! si apreciez sa-mi raspunda cineva si la aceasta problema. MULTUMESC!
1. Nu cred ca suntem obligati sa va raspundem , mai ales in urma acuzatiilor dvs.

2. Daca exista vreo prevedere legala in care i se interzice unui angajator sa desfiinteze un post , fiti sigura ca-l invocam . Prin urmare, daca nu exista , atunci nu avem ce sa invocam
Legea se refera la concediere si nu la desfiintarea postului.

3. Ceea ce spuneti dvs nu se solutioneaza decat de catre organele abilitate. Daca va considerati hartuita , prin acele apeluri telefonice, exista Inspectia muncii sau instanta de judecata.
De asemenea, exista parchet sau politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract pe perioada nedeterminata bryan bryan Institutie publica. avem un angajat pensionar. are contract pe perioada nedeterminat facut dupa pensionare. cand ii inceteaza contractul? daca el nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65 pirko pirko Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)