avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:29, 19 Mai 2014
1. Concediul de maternitate - sarcina si lauzie - se acordă femeilor care au cel puțin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcină/lăuzie. Asta înseamnă că odată ce au devenit salariate, chiar şi dacă numai cu o lună în urmă, gravidele vor beneficia de indemnizația de concediu prenatal şi/sau postnatal în valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrată.

2. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC , va trebui ca la incetarea de drept a c.i.m. - 31.08.2014 - sa va inscrieti la AJOFM pentru a putea beneficia de somaj.

Din somaj veti putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Pe perioada acestor concedii, plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua la terminarea fiecaruia dintre aceste concedii.
1. - Incetarea contractuui individual de munca (CIM) pe perioada determinata, la data expirarii sale, va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj (chiar daca la data inregistrarii la Agentia de Somaj veti fi in concediu prenatal = sarcina).
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20^1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil C.Daniela C.Daniela Buna ziua, Am o prietena care este insarcinata in trei luni si are urmatoarea problema. In noiembrie ii expira perioada de somaj si nu stie daca isi va gasi ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj cu concediu medical alinacretu alinacretu Buna ziua, As dori o informatie privind suspendarea somajului cu concediu medical. Sunt insarcinata si am o sarcina cu probleme si medicul mi-a recomandat ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil DS_13 DS_13 Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de concediul pentru cresterea copilului, in conditiile in care am fost angajata cu contract de munca timp de 3 ani ... (vezi toată discuția)