avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil pentru tata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil pentru tata

Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie mai delicata in legatura cu un angajat proaspat casatorit care doreste sa isi ia 1 an CCC. Va expun mai jos, punctual, nelamuririle, cu rugamintea de a-mi indica si niste articole din lege pe care sa i le mentionez.

1. Acum o luna si-a luat concediu de odihna si a plecat in vacanta in strainatate. In aceasta vacanta s-a casatorit (ambii soti sunt cetateni romani cu domiciliul in Romania). Zilele trecute ne-a informat ca vrea 5 zile libere pentru casatorie.
Daca a trecut deja aproape o luna de la casatorie si el s-a casatorit in timpul concediului de odihna se mai pot acorda cele 5 zile libere care se dau prin lege pentru casatoria salariatului?

2. Sotia lui urmeaza sa nasca peste 4 luni si el ne-a anuntat ca vrea sa intre in concediu de crestere copil.
Pe langa acest concediu CC, are dreptul si la cele 15 zile lucratoare care se acorda la nasterea copilului (5 + 10 pe baza certificatului de puericultura)?

3. Sotia lui nu lucreaza si nici nu are indemnizatie de somaj.
In aceste conditii el poate sa isi ia concediu de crestere copil?

Astept cu interes raspunsurile dvs.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: loriel , utilizator 18:30, 19 Mai 2014
1.Zilele libere se pot acorda numai daca sunt prevazute in contractul de munca,contractul colectiv de munca la nivel de unitate,regulament intern.
2.Cele 5 zile cu ocazia nasterii copilului se acorda cf. concediul paternal de 5 zile lucrătoare (potrivit Legii nr. 210 din 31 decembrie 1999).
Cele 10 zile se acorda pe baza cererii salariatului,certificat nastere si certificat (sau atestat) eliberat de medicul de familie de absolvire a cursului de puericultura.
3.Daca a obtinut venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului poate opta sotul pt.CCC 1 sau 2 ani.

Codul muncii
Art. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
2. Chiar daca el intra in CCC si ea nu lucreaza, se dau si cele 15 zile de paternal?

Daca sotia lui nu lucreaza, si deci nu beneficiaza de concediu de maternitate, dupa cat timp de la nasterea copilului trebuie sa intre el in CCC?
15 zile lucratoare de concediu paternal se acorda numai daca tatal a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

In cazul in care mama nu indelineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate, atunci tatal poate intra imediat in CCC dupa nasterea copilului.

art.15 din OUG nr.111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).
....
Va multumesc mult pentru raspunsuri, insa nu imi este clar.. daca el intra in CCC, are drept si la concediu paternal?
Da , are acest drept . Va beneficia mai intai de concediu paternal si apoi va intra in CCC.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil comandiana84 comandiana84 Buna ziua..Am si eu o intrebare: tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului sau trebuie sa astepte sa treaca cele 42 de zile? Tin sa ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - tatal cand trebuie sa depuna dosarul? katy83 katy83 buna ziua,am si eu o intrebare, la noi va beneficia sotul de concediul de crestere a copilului de cand poate sa depuna dosarul? (vezi toată discuția)
Important si urgent mihaelastefan mihaelastefan Buna ziua . Am nascut pe data de 3 ian 2013. In concediu prenatal , am stat de la 1 nov 2012, pana in ziua cand am nascut, adica 64 zile., din cele 126 zile de ... (vezi toată discuția)