avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... İn ce conditii se poate redeschide un dosar penal ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

İn ce conditii se poate redeschide un dosar penal in acest caz?

İn luna mai 2013, in urma unor mesaje subliminale trimise atat telefonic (sub forma SMS sau apeluri) cat si prin mesaje pe un site social, victima a facut o plangere penala la sectia de politie de care apartine.
Victima este incadrata in gradul accentuat de handicap, fapt cunoscut si de catre agresoare si politie.
Acele mesaje contineau pe langa jigniri ("handicapato", etc.) si indemnuri la sinucidere precum "Ti-ai luat medicamentele?" (agresoarea avea internarile la spital precum si alte acte medicale ale victimei, din care reiesea faptul ca a avut tentative de suicid de-a lungul vietii).
Dupa depunerea plangerii penale la sectia de politie, agentul respectiv i-a solicitat numarul de telefon al agresoare sub pretextul "medierii".
İmediat dupa aceea, victima este terorizata cu mesaje pe acel site, mesaje in care aparea si numarul de telefon al agentului de politie.
Victima a extras sub forma de captura mesajele respective si le-a depus la politie in cadrul acelei plangeri.
Apoi, au urmat zile intregi de hartuiala, de jigniri. Degeaba se ducea la politie sa anunte, degeaba ii ruga sa rezolve problema. Agentul de politie ii spunea ca nu vede nimic amenintator si sa stearga mesajele din telefon si sa isi inchida contul de pe site.
Ulterior, dupa atatea refuzuri, victima a avut o alta tentativa de suicid, dar a realizat la timp ce face si a chemat singura 112, solicitand sa fie prezenta si politia. A fost internata la psihiatrie, declarand de fata cu agentul de politie ca a avut ganduri de suicid. İnternarea a fost voluntara. Victima nu este interzisa judecatoreste, avand discernamant.
Plangerea penala a fost admisa si a primit numar de dosar penal facand obiectul verificarilor sub aspectul savarsirii infractiunii determinarea sau inlesnirea sinuciderii.
Dupa aceea, a fost chemata de catre agentul care se ocupa de caz si "consiliata", sfatuita ca este mai bine pentru sanatatea sa sa renunte la plangere, fapt care s-a si intamplat.
Acest fapt s-a intamplat in august 2013.
İn ianuarie 2014, victima a avut iar o tentativa de suicid prin polimedicatie cu antipsihotice si barbiturice, fiind salvata cu greu (cand s-a chemat 112, au fost prezenti si multi din agentii de politie de la sectia de poltie la care se depusese plangerea.)
Ce se intamplase in mintea victimei de a ajuns sa isi doreasca moartea?
Mesajele trimise de genul "ti-ai luat medicamentele" si-au facut efectul in timp, dar si urmatorul lucru a fıst determinarea principala:
- descoperise pe portalul instantelor de judecata faptul ca agresoarea mai avea un dosar penal in stare de judecata pentru infractiuni de evaziune fiscala si delapidare. Acolo a observat ca i se solicitase agresoarei cazierul actualizat exact in perioada in care agentul de politie ii sugera sa renunte la plangerea penala. A facut imediat legatura ca agentul de politie ii ceruse numarul de telefon al agresoarei la depunerea plangerii pentru "mediere", apoi mesajul trimis de agresoare in care i se spunea ca a pus a politista sa o sune, dandu-i si numarul de telefon.
Astfel, victima nu a mai avut incredere in organele de cercetare penala si a decis sa se sinucida intr-un moment in care a recitit mesajul de pe telefon cu "ti-ai luat medicamentele?"
İn momentul de fata, victima este stabilizata si isi doreste sa se faca dreptate. Spune ca numai asa poate scapa de acele mesaje care o indeamna la sinucidere.
Mai poate face ceva? Poate redeschide dosarul acuma? Si daca da, este posibil la alta sectie de politie (nu mai are incredere in acea sectie de politie)?
#-o
Agentul respectiv de politie poate raspunde pentru aceste fapte? (a comunicat cu agresoarea, a taraganat anchetarea spunand ca agresoarea nu este de gasit, ca nu are timp sa vina - aceasta locuind in alt judet, ca a "sfatuit" victima sa renunte la plangerea penala).
Multumesc.
P.S. Acea agresoare stia si llocalitatea nasterii agentului de politie, a scris in mesaje pe cont.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
tarkan, utilizator

Alte discuții în legătură

Confirmare renunțare urmărire penală Rodica Cristina Rodica Cristina Buna ziua ! Fiica mea , în varsta de 18 ani , este citată în calitate de intimat in dosarul cu obiectul : confirmare renunțare urmărire penală . Anul ... (vezi toată discuția)
Instigare la sinucidere si santaj alexandru_vl alexandru_vl Buna seara! Am o mare problema, pe care nu as vrea sa o las balta! Fratele meu s-a sinucis acum doua luni din cauza nenorocitei pe care o iubea! Asta o spun ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am fost agresat in secția de poliție fara absolut ... justme3 justme3 Buna ziua! Am fost agresat in secția de poliție fara absolut niciun motiv, eu chiar fiind genul care foarte rar intra in controverse cu alte persoane. In ... (vezi toată discuția)