Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati, intampin urmatoarea situatie, eu ii spun sefului meu ca este obligatoriu sa incheiem un contract cu o firma care efectueaza medicina muncii pentru angajati, el vrea sa ii spun unde scrie acest lucru, gresesc eu? Este obligatoriu ca o societate sa incheie contract pentru medicina muncii? La controlul de la SSM mi s-a cerut acest contrct de aceea eu sustin ca este obligatoriu...
Va multumesc,
1. Daca nu incheie contract cu un medic de medicina muncii atunci la fiecare angajare sau la fiecare control periodic tot trebuie sa apeleze la un medic de medicina muncii care sa presteze serviciile de medicina muncii, situatie mai dificila pentru angajator in cazul in care medicul de medicina muncii nu are timp sau refuza oferta angajatorului.
2. Se poate incheia un contract cu un medic de medicina muncii in care plata sa se faca numai la prestarea serviciilor si in baza unei facturi emise de medicul respectiv.
De acord. Dar nu este prevăzută în nici un act normativ obligativitatea contractului. Pentru evidențele contabile CRED că sunt suficiente facturile și, eventual, chitanțele. Mie, ca medic de medicina muncii, cea mai cinstită soluție (pentru ambele părți) mi se pare cea cu contractul în care să se stipuleze plata serviciilor efectuate, pe bază de factură și borderou a serviciilor prestate.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In toate cazurile, inregistrarea la fisc ca si paltitor de taxe si impozite pentru serviciile prestate/ venituri incasate, este obligatorie. Aceste taxe si impozite nu se pot palti decat in baza unor evidente clare, controlabile (contract, factura, chitanta/ CEC, etc., registru incasari si plati, registru inventar, etc.).
Perfect de acord. Nu vreau să deviem în off-topic, dar contabila mea mi-a spus că atâta timp cât emit factură (și chitanță - dacă reușesc să încasez ceva numerar) totul este OK dpdv contabil, chiar și fără contract. iar RIP și RInv sunt sarcina contabilei. Ar fi o situație oarecum ridicolă să încheiem un contract de prestări servicii de patru pagini cu un SRL cu 2 angajați care vaând ziare, și care fac examinările de medicina muncii o dată pe an. Repet, este opinia mea și a contabilei mele.
Încă o dată, scuze pentru off-topic!
1. - Este adevarat, nu exista obligativitatea incheierii unui contract cu un medic (cabinet) de medicina muncii.
- Pe baza de factura, chitanta emise de medic se pot plati serviciile executate.
2. Opinia mea referitoare la incheierea unui contract se referea la faptul ca exista un act scris iar medicul nu poate, eventual, refuza (in baza acestui contract) sa presteze serviciile solicitate de angajator.