buna ziua,
acum 2 ani am realizat o extindere la reteaua de gaz pentru a ma putea ulterior bransa. bineinteles ca am facut aceasta lucrare cu firma autorizata din zona mea, incheind cu aceasta un contract care prevedea achitarea lucrarii in 2 transe. toate bune si frumoase, s-a realizat lucrarea, s-a achitat si ulterior la ~3 luni s-a realizat si bransamentul casei, cu aceeasi firma, s-a dat drumul la gaz, toate facturile pana in momentul de fata fiind achitate. acum, dupa 2 ani, primesc acasa o somatie de plata pentru neplata uneia din cele 2 transe initiale in valoare de 1500 ron. ma ameninta ca ma dau in judecata daca nu platesc in 15 zile. bineinteles ca dupa atata timp nici nu gasesc toate chitantele pentru a demonstra achitarea banilor.
as dori sa stiu daca e normal/corect sa ceara asa ceva, avand in vedere ca 2 ani de zile nu am primit nici o instiintare ca as avea la ei vreo datorie , cu toate ca le platesc lunar factura de gaz, si am executat ulterior si alta lucrare tot cu ei; iar in cazul in care sunt dat in judecata, am vreo sansa sa castig, neavand chitantele doveditoare?
Creantele se prescriu in 3 ani de la data nasterii la actiune.
Ca atare, au dreptul sa ceara plata creantei lor in acest termen.
Ar fi bine sa gasiti chitantele doveditoare ale platii, intrucat in cazul unui proces indreptat impotriva dvoastra , nu puteti dovedi cu martori plata acestei datorii.
sunt convins ca ar fi bine sa gasesc chitantele, dar s-ar putea sa nu reusesc acest lucru.
legea ma obliga sa pastrez chitante? stiam ca sunt obligat sa le pastrez pana la iesirea din unitate.ce facem acum? pastram chitante toata viata, poate se trezeste cineva sa ne ceara niste bani?
sa presupunem ca se ajunge la proces si pierd. se poate ajunge la executare silita pentru 1500 ron? contractul respectiv este incheiat doar pe numele meu, nu apare si numele sotiei.
pe salar nu pot pune poprire ca se duce tot la o banca, masina e pe numele sotiei, casa e pe numele ambilor. poate fi executata casa? ce mai pot executa?
Risipirea chitanțelor (...), desigur că există o evidență a acestor chitanțe în contabilitatea societății respective. Când vorbim despre cheanțe lichide, certe și exigibile una din condiții este aceea ca societatea să-și fi înregistrat facturile aferente chitanțelor în contabilitate pentru că în caz contrar nu mai vorbim de o creanță certă, lichidă și exigibilă.
În cazul și ipoteza inexistenței acestei datorii, societatea respectivă poate fi obligată să suporte cheltuielile dumneavoastră cu ocazia soluționării dosarului.
În cazul de față nu se poate vorbi încă de executare prin poprire, este prematur să vă gândiți la așa ceva.
Pe de altă parte, dacă dumneavoastră ați platit și societatea nu a înregistrat această plată, putem vorbi de o faptă ilicită gravă.
de platit am platit cu siguranta, 1000%, dar cum am zis nu gasesc acea chitanta sau nu am primit-o, nu imi aduc exact aminte, au trecut totusi 2 ani timp in care ei nu au zis nimic. mai mult decat atit, ulterior primei lucrari, la 3 luni distanta , aceeasi firma mi-a executat bransamentul final la gaz, lucrare care nu ar fi facut-o daca nu as fi achitat integral prima lucrare.
daca se ajunge in instanta ei sunt obligati sa dovedeasca intr-un fel ca eu am vreo datorie? si daca da cum se face acest lucru.
revenind totusi la o eventuala executare silita , daca suma in discutie este rezultatul unui contract semnat doar de mine, nu si de sotie, iar casa este pe numele ambilor, normal, se poate executa casa? (am eu un pitic pe creier si vreau sa stiu acest aspect, chiar daca e prematur).
multumesc.
Din păcate sitațiile ipotetice și cele ce atrag prematuritatea nu fac obiectul răspunsurilor mele.
Cel ce invocă o creanță, o datorie, un drept izvorât dintr-o plată datorată, trebuie să dovedească existenta acesteia și nu cel împotriva căruia se îndreaptă această eventuală acțiune civilă.
În fine, potrvit codului civil, soții răspund cu bunurile comune pentru obligațiile contractate împreună ori pentru cele unde se consideră că există acordul tacit ori expres al celuilalt soț, discuția este lungă și prematură (...)