buna ziua,
acum 2 ani am realizat o extindere la reteaua de gaz pentru a ma putea ulterior bransa. bineinteles ca am facut aceasta lucrare cu firma autorizata din zona mea, incheind cu aceasta un contract care prevedea achitarea lucrarii in 2 transe. toate bune si frumoase, s-a realizat lucrarea, s-a achitat si ulterior la ~3 luni s-a realizat si bransamentul casei, cu aceeasi firma, s-a dat drumul la gaz, toate facturile pana in momentul de fata fiind achitate. acum, dupa 2 ani, primesc acasa o somatie de plata pentru neplata uneia din cele 2 transe initiale in valoare de 1500 ron. ma ameninta ca ma dau in judecata daca nu platesc in 15 zile. bineinteles ca dupa atata timp nici nu gasesc toate chitantele pentru a demonstra achitarea banilor.
as dori sa stiu daca e normal/corect sa ceara asa ceva, avand in vedere ca 2 ani de zile nu am primit nici o instiintare ca as avea la ei vreo datorie , cu toate ca le platesc lunar factura de gaz, si am executat ulterior si alta lucrare tot cu ei; iar in cazul in care sunt dat in judecata, am vreo sansa sa castig, neavand chitantele doveditoare?
Ce scrie in contract referitor la data efectuarii platilor si la executarea lucrarilor? Scrie cumva ca pana la achitarea ratei 2 nu se finalizeaza contractul? Solicitatile contractul daca nu il mai aveti pe motiv ca doriti sa verificati de unde izvoreste datoria pretinsa.
Este posibil sa va gasiti raspunsul in contract.
In alta ordine de idei in caz ca societatea emitea chitante din chitantier e posibil sa descoperiti ca nu si-au inregistrat toate chitantele. Si dumneavoastra puteti sa ii contracarati si sa le comunicati ca veti solicita o expertiza contabila pe care o vor plati in caz ca se va demonstra ca nu si-au inregistrat toate documentele. In cazul in care nu le-ati comunicat inca ca nu va gasiti chitanta le spuneti ca veti dovedi cu chitanta in proces ca v-ati achitat datoriile iar cheltuielile de judecata vor fi suportate de ei. Avocat, expertiza contabila .... etc
Ideea este urmatoarea: Ei nu pot dovedi ca nu ati achitat, pentru ca ei stiu doar ca nu figureaza in evidenta lor ca este achitata. Dumneavoastra le comunicati ca nu sunteti dator si ca nu intentionati sa le faceti "curatenia de primavara" in contabilitate iar riscurile pe care si le asuma "pentru ca v-au deranjat" sunt doua onorarii de avocati unul de expert contabil, posibil inca unul de expert parte in schimbul unui potential beneficiu de 1500 lei. Un alt risc pe care si-l asuma este ca in cazul in care se va demonstra ca ati avut dreptate nu va veti sfii sa anuntati autoritatile fiscale competente de faptul ca banii sunt scosi din societate prin metode neortodoxe si veti solicita un control de fond pentru verificarea acestor aspecte.
Aveti grija sa va aratati nemultumirea pentru disconfortul creat, sa le amintiti faptul ca propriile lor proceduri ii impiedicau sa finalizeze lucrarea fara achitarea ratei doi, sugerati-le sa isi aleaga cu atentie angajatii pentru ca este posibil ca proprii lor angajati sa nu fi virat sumele in casierie folosindu-se de tot felul de tertipuri si aratati-va dispus sa uitati in intregime de acest regretabil incident daca va efectueaza gratuit o verificare a instalatiei de gaz.
da, chitantele sunt din chitantier; contractul il am, am sa ma uit cand ajung acasa sa vad exact cum e formulat. ce stiu sigur e ca nu s-a facut nici un act de receptie la final.
il alta ordine de idei, am aflat ca de curand s-a cerut in instanta insolventa firmei respective.
are vreo influenta acest lucru in problema mea?
Daca au fost eliberate chitante din carnet consider ca aveti sanse mai mari decat daca erau emise din calculator.
Dumneavoastra sustineti ca ati efectuat plata si voi lua de buna aceasta informatie. Consider ca sunt trei modalitati principale ca aceasta plata sa nu fie inregistrata in sistemul lor.
1. Nu a fost taiata chitanta (agentul v-a aburit ca nu are chitantier la el ...etc ca o ridicati de la sediu mai tarziu etc ... si a ramas in coada de peste) si si-a insusit banii dumneavoastra. In acest caz va fi dificil sa dovediti ca ati efectuat plata dar acest gen de actiuni ma duce cu gandul ca procedurile in firma nu erau foarte stricte si sunt sanse mari sa gasiti nereguli (nu in mod direct ci prin expertiza contabila).
2. A fost taiata chitanta dar agentul nu a dat-o la casierie si nu a predat banii situatie care va ajuta mai mult decat precedenta pentru ca dupa numerele chitantelor si datele chitantelor puteti sa regasiti ca in perioada respectiva a existat cel putin o chitanta care nu a fost inreg in contabilitate iar ei nu au toate exemplarele ca sa demonstreze ca este anulata astfel incat nu se poate stabili cu exactitate ca respectiva creanta nu a fost incasata.
3. Compania a functionat in sistem "hei rup" adica la modul , hai sa facem lucrarile, sa incasam banii si actele le trentim contabilului si le descurca el. Si aceasta situatie va poate avantaja pentru ca ei se simt cu musca pe caciula si le va fi greu sa intre intr-un proces cu o parte care le demonstreaza in fata ca stie ce are de facut.
In toate variantele ceea ce va va ajuta este sa regasiti o chitanta neinregistrata in contabilitatea lor. Mai multe ... mai bine.
Referitor la insolventa consider ca va poate influenta situatia. Daca a fost numit un administrator judiciar deja discutati cu alta persoana si poate avea alta viziune iar rolul lui primordial este sa protejeze drepturile creditorilor societatii asa ca va fi direct interesat sa incaseze tot ce se poate.
Ce va ajuta este faptul ca suma este mica si puteti jongla cu costurile care le risca. In caz ca este insolventa costurile acelea vor interesa si pe creditorii societatii. Eu unul as aborda situatia de pe o pozitie tare, ferma, afirmand ca daca s-a intamplat cu mine cu siguranta s-a intamplat si cu altii, in nici un caz nu as spune ca nu am chitanta ci as spune ca nu doresc sa deschid arhiva in care imi tin actele si nu in ultimul rand as incerca sa inchei un document ca nu mai au nici o pretentie de la mine din momentul in care ma duc sa discut pentru prima oara cu ei. Si nu as discuta decat cu administratorul (judiciar daca firma e in insolventa sau statutar daca nu este in insolventa).