avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare trimestriala cu rata inflatiei

Buna ziua,
Sunt divortata din sept 2012 si primesc o pensie alimentara in suma fixa de 500 ron, stabilita la notarul unde s-a efectuat divortul.
Recent am citit Conform art. 531 din Codul civil, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
In aplicarea acestei dispozitii legale, art. 51 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil stabileste ca dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codul Civil.

Pensia de inretinere se indexeaza la valoarea indexata.

Calculand aceasta indexare, ([ link extern ] .
1.Cer eu angajatorului tatalui sa imi vireze pensia alimentara indexata trimestrial?
2.Daca angajatorul are o decizie de divort in care este mentionata suma fixa de 500 ron, au ei dreptul sa umble in salariul angajatului sis a imi vireze mai mult decat scrie in decizie?
3.Daca mi se va vira pensia indexata, pot cere si diferenta care ar fi tb sa fie platita – pensia indexata trimestrial, si pana in present?
4.Am de gand sa cer in instanta stabilirea pensiei ca si procent din veniturile tatalui, deoarece veniturile lui au crescut cu peste 50% si as dori sa se actualizeze cuantumul, pensie care ar ajunge acum la peste 800 ron. Sa efectuez mai intai actiunea cu indexarea pensiei si apoi sa solicit majorare sau nu?

Mentionez ca minorul are acum 4 ani si 9 luni. Custodia este comuna, cu domiciliul stabil la mine (mama)
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
Flor_L, utilizator
Flor_L a scris:

1. daca am formulat cererea si am specificat ca doresc sa se judece in lipsa, ma pot prezenta la proces?
2.ca sa pot demostra cheltuielile cu copilul in varsta de aproape 5 ani, pot justifica cu: cheltuieli la intretinerea blocului, enel, gradinita, activitati optionale la gradinita: gimnastica, engleza, teatru, circ, cd-uri educationale, medicamente ? micutul a suferit o interventie chirurgicala si mai multe internari in spital cu diverse diagnostice
3.care ar fi suma pe care ar trebui sa o iau in considerare ca si cheltuieli de subzistenta: produse alimentatie si nealimentare: imbracaminte si alte servicii?
4.tatal a primit instiintarea acasa. care este pasul urmator? va trebui sa depuna el la tribunal decizia lui si apoi ma instiinteaza instanta pe mine despre decizia lui? sau astept de la tribunal notificare prin care ma instiinteaza care este primul termen?

multumesc din suflet

1. din moment ce ati solicitat judecarea in lipsa, ramane la latitudinea dv daca va prezentati sau nu la proces
2. pensia fa vi stabilita la maxim 25% din venitul lunar net al tatalui (pentru un copil), iar daca tatal nu are venituri legale, pensia va fi raportata la venitul minim pe economie .... asa ca... ce rost are sa depuneti hartii peste hartii la dosar cand sigura dovada relevanta este adeverinta de salariu a tatalui?
3. maxim 25 % din venitul lunar net (salariul minim pe economie in lipsa veniturilor legale) pentru un copil, sau 1/6 pentru doicopii; dv puteti cheltui 2000 lunar cu copilul, dar asta nu inseamna ca tatal va fi obligat la jumatate din aceasta suma,
4. va trebui sa asteptati sa treaca teremnul pentru a depune intampinare, va va fi comunicata, va trebui sa depuneti raspuns la intampinare, abia dupa parcurgerea acestor etape va fi stabilit primul termen.
2. tatal are un venit destul de mare si ma gandeam ca, daca vine si se apara, spunand ca un copil de 5 ani nu cheltuie 25% din venitul lui, X2 (adica si din partea mea acceasi suma), atunci as putea justifica cu aceste cheltuili pe care le am cu copilul.
4.ce anume trebuie sa comunic la raspunsul la intampinare?

-eu am depus cererea de chemare in judecata pe 28.05. tatal a primit acasa cererea undeva in jurul datei de 19.06. care ar fi termenele?
-care ar fi perioada de depunere a cererii de intampinare din partea lui?
-cat timp au la dispozitie sa ma anunte pe mine de intampinarea lui?
-cat timp am la dispozitie pentru a depunde eu intampinare?
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
Flor_L, utilizator
imi traduceti si mie va rog ce inseamna:

ªedinţe
03.09.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: Complet 8U (C3 Miercuri)-MF+LM
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:

am depus pe 28.05 chemare in judecata pentru majorare pensie alimentara, si in jur de 19.06 a primit tatal acasa hartia. acum asteptam sa vina sa depuna el intampinare, apoi sa depun eu intampinare la intampinarea lui (sper ca am inteles bine din ce mi s-a explicat aici).

astazi am gasit pe site aceste mentiuni si nu stiu ce reprezinta. s-a stabilit data primei infatisari fara aceste intimpinari? sau ce anume inseamna?

multumesc din suflet
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
Flor_L, utilizator
Daca paratul ar fi depus intampinare la cererea de chemare in judecata , instanta v-ar fi comunicat- o, iar dvs. ati fi avut un termen de 10 zile de la comunicare pentru formularea unui raspuns la intampinare ( nu a unei intampinari la intampinare).
Cum cel mai probabil paratul nu a depus intampinare in termenul de 25 de zile de la comunicarea cererii, instanta a fixat termenul de judecata la data de 03.09.2014 conform disp.art.201 al. 4 din n. cod de proc. civ.
Art. 201
Fixarea primului termen de judecată
(1) Judecătorul, de îndată ce constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, dispune, prin rezoluţie, comunicarea acesteia către pârât, punându-i-se în vedere că are obligaţia de a depune întâmpinare, sub sancţiunea prevăzută de lege, care va fi indicată expres, în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condiţiile art. 165.
(2) Întâmpinarea se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoştinţă de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei.
(3) În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
(4) În cazul în care pârâtul nu a depus întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, reclamantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (2), la data expirării termenului corespunzător, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
.......................................................................
Daca doriti sa verificati exact ceea ce s-a intamplat, aveti posibilitatea sa studiati la arhiva instantei dosarul.
va multumesc frumos!
arhiva se poate studia si online? sau doar personal la judecatorie?

Alte discuții în legătură

Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)
Anulare pensie alimentara Raffaello Raffaello In urma divortului dintre parintii mei, tatal meu a ramas cu obligatia de a-mi acorda pensie alimentara, care vine prin posta pe numele mamei. Ca un mic ... (vezi toată discuția)