avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Venit fiscalizat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Venit fiscalizat

Buna ziua,
Fac parte dintr-o asociatie de proprietari si sunt membru in comitetul executiv ca sef de scara din ianuarie 2013.Pentru aceasta funcție am primit lunar 100 ron prin dispoziție de plata.Pentru aceasta remuneratie nu exista nici un contract ci doar unul tacit.Nu au fost depuse nici un fel de declaratii pentru seful de scara.Eu mai sunt angajata cu CM la o societate ce plateste toate contributiile.Pentru venitul realizat ca sef de scara trebuie sa depun maine declaratia 200?Nu stiu ce sa precizez la tipul venitului si nici nu stiu procentul ce trebuie platit ca impozit si unde anume.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,maine fiind data limita de depunere.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andrei_k , utilizator 16:26, 3 Iunie 2014
Eu vad lucrurile astfel: in lipsa unui contract, la o eventuala expertiza contabila acesti bani poti fi considerati ca plata necuvenita si va trebui sa-i restituiti. Asa ca, primul lucru cu care trebuie inceput este clarificarea motivului pentru care s-au facut aceste plati.

Daca vi se cuvin, sumele respective vor trebui diminuate cu impozitul si contributiile sociale (in cazul dvs. fiind salariata, numai 5,5% C.A.S.S.) care vor trebui declarate si platite.
Iulian Manea a scris:

.... primul lucru cu care trebuie inceput este clarificarea motivului pentru care s-au facut aceste plati.

Motivul este evident. Plata a fost facuta pt remunerarea unui membru al comitetului executiv. Plata se regaseste in Lista de plata si in Centralizatorul de cheltuieli, la capitolul cheltuielilor pe CPI, respectiv, rubrica Salarii.

Daca doriti intrarea in legalitate trebuie sa incheiati Contractul de mandat, inregistrarea in vectorul fiscal pentru impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor, precum si pentru contributiile de asigurari, cu perioada fiscala trimestriala, prin depunerea declaratiei 010 cu mentiuni (bineinteles, daca nu a fost depusa deja), apoi, depunerea D112, plata impozitului si a obligatiilor aferente ( la 100 lei net, revin impozite si obligatii de 79 lei). Pt plata cu intarziere se platesc penalitati si dobanzi. Va puteti face o idee de calcul penalitati: [ link extern ]

Iulian Manea a scris:
...sumele respective vor trebui diminuate cu impozitul si contributiile sociale (in cazul dvs. fiind salariata, numai 5,5% C.A.S.S.)...

Remuneratia reprezinta un venit din activitati dependente realizat in baza unui contract de mandat si nu se datoreaza contributia individuala de asigurari pentru somaj si nici contributia la bugetul asigurarilor de somaj datorata de angajator. In rest, impozitul, obligatiile de plata si declarare sunt aceleasi ca si la salarii, fiind un venit asimilat salariilor.

Depuneti D112 la ghiseu, nu online, intrucat mai puteti avea sansa sa scapati doar cu avertisment nu si cu amenda pt nedepunerea declaratiilor la termen.

In locul dvs, nu m-ar fi ingrijorat atat depunerea D 200, cat faptul ca faceti parte din organul de conducere ales de adunarea generala si aveti angajat un administrator care face plati remuneratii pe \"dispozitie de plata\", iar, mai rau, ca nu aveti un cenzor care sa fi sesizat aceste aspecte. Nu trebuie multa imaginatie ca sa ne dam seama cate astfel de \"operatii\" se petrec in contabilitatea asociatiei dvs.

Ceilalti cum sunt platiti? Administratorul, femeia de serviciu, presedintele, cenzorul?
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
andrei_k, utilizator
Am uitat....plus declaratia 205! :yes:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri despre angajatii unei asociatii de proprietari lorelena1306 lorelena1306 Urmeaza sa fiu administrator cu Contract Individual de Munca al unei asociatii de proprietari. Sunt inregistrata in Revisal, ANAF. 1.Ce formulare trebuie ... (vezi toată discuția)
Cor presedinte asociatie ion damaschin ion damaschin Buna seara, Va rog i-mi puteti comunica ce cod COR are presedintele asociatiei de locatari? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Declaratia 112 trimestrial ? cristian_conea cristian_conea La Asociatie sunt angajati cu [b]contract civil [/b]presedintele, administratorul si femeia de servici. In vectorul fiscal nu suntem inregistrati cu venituri ... (vezi toată discuția)