avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie somaj

Buna ziua,
Beneficiez de concediu crestere copil de 2 ani dar intre timp postul pe care-l ocupam la serviciu s-a desfiintat. Peste cateva zile trebuie sa-mi reiau activitatea si probabil ca voi fi data in somaj. Va rog sa-mi spuneti cum se va calcula indemnizatia de somaj. Se va lua drept baza de calcul indemnizatia primita in crestere copil sau ultimele salarii de dinainte ce concediu? Care formula de calcul pentru somaj?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:03, 26 Mai 2014
1. - Perioada de concediu crestere copil (CCC) nu este stagiu de cotizare la somaj (pe perioada CCC nu se plateste contributia la somaj).
- Perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la somaj, adica se ia in calcul numai pentru stabilirea perioadei pentru care se acorda indemnizatie de somaj.

2. - In cazul in care veti fi concediata si veti beneficia de indemnizatie de somaj aceasta are ca baza de calcul veniturile brute din lunile lucrate dupa terminarea CCC la care se adauga (pana la 12 luni) luni de dinainte de a intra in CCC.
- Aceste venituri vor fi trecute de angajator in adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Multumesc frumos pentru raspuns.
Daca in timp ce sunt in somaj imi gasesc de munca voi primi un stimulent in loc de indemnizatia de somaj?
multumesc
1. Daca in timp ce sunteti in somaj indemnizat incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada nedeterminata va inceta plata indemnizatiei de somaj si veti primi lunar 30% din indemnizatia de somaj pana cand se termina perioada de somaj la care aveati dreptul.

2. Daca veti incheia un CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni se va suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Angela Stancioi Angela Stancioi As dori sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de somaj in urmatorul caz: -stagiu de cotizare de 12 ani (include si concediu ingrijire copil de 2 ani) -CIM ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de somaj Armisid Armisid Buna seara, As dori sa-mi dati cateva informatii in legatura cu suma pe care urmeaza sa o primesc de la Somaj. Situatia mea este: am fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Despre somaj? lili_soaca lili_soaca daca am avut contractul de munca suspendat pentru crestere copil cu handicap am revenit la munca si dupa 2 saptamani sunt trecuta in somaj deorece postul s-a ... (vezi toată discuția)