avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Facturare expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Facturare expertiza judiciara

Buna ziua. Am o intrebare legata de modalitatea de facturare a contravalorii unei expertize judiciare.
Urmeaza sa devin expert judiciar. Eu momentam detin un SRL. (asociat si administrator). Intrebarea mea este daca pot factura de pe acest SRL (care are ca obiect principal activitatea in care urmeaza sa devin expert judiciar), contravaloarea expertizelor dispuse de instanta in care sunt numit ca expert. Ideea e ca am auzit ca nu se poate factura de pe SRL ci trebuie sa-mi fac un PFA in acest scop. Daca e asa, atunci prefer sa renunt a deveni expert judiciar. Nu e rentabil deloc sa-ti infiintezi un PFA doar pentru a putea factura aceste expertize pentru instanta. Avand in vedere ca poti fi numit expert in mod aleatoriu intr-o cauza, este de la sine inteles ca sansa mea este foarte mica, prin urmare si numarul de expertize este mic, poate una-doua pe an. In schimb contabilitatea unui PFA trebuie platita lunar...
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in mod concret, deoarece in functie de ce aflu ma voi duce sau nu mai departe cu aceasta specializare.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
mormelvio, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:57, 2 Iunie 2014
Pentru a efectua expertize pe SRL-ul pe care il detineti trebuie sa mergeti la Registrul comertului si sa completati profilul de activitate si cu alt cod CAEN, cel care se refera la efectuare expertize tehnice judiciare si extrajudiciare.
Puteti infiinta un PFA cu profil de activitate expertize tehnice judiciare si extrajudiciare. Depinde de specialitatea in care veti activa ca expert tehnic judiciar. Sunt specializari in care sunt maxim 10 experti/ specialisti tehnici judiciari, la nivel de tara, care efectueaza expertize la tribunale, judecatorii si parchete din toata tara. Multi dintre acestia nu au timp sa desfasoare si alte activitati. Expl. specializarea protectia muncii in care sunt in prezent 8 persoane, dupa cum rezulta din lista afisata pe site-ul MJ.
Contabilitatea unui PFA este in partida simpla si consta in completarea a 2 jurnale - incasari si pret si respectiv mijloace fixe. Nu aveti nevoie de contabil. Platiti in avans, trimestrial, in functie de venitul realizat in anul precedent, impozit pe venit si numai asigurari de sanatate (daca mai sunteti si salariat), in baza deciziei de impunere primite de la fisc. Folositi chitantier si facturier, a caror evidenta o tineti singur, cumparand formulare gata tiparite sau folosind un program IT. Anual depuneti declaratie de impunere, in baza careia se intocmeste de catre fisc decizia de impunere.
Puteti sa va inregistrati la fisc ca platitor de venit, fara sa aveti infiintat PFA, dar activitatea de contabilitate depusa este aproape identica cu cea ca PFA. Folositi chitantier si facturier, avizate de fisc.
Pe PFA aveti avantajul deducerii cheltuielilor efectuate, pe baza de factura, chitanta, ordin de plata, CEC, etc.
Multumesc frumos pentru raspuns. Alegerea mea clara este sa pot factura aceste expertize de pe SRL-ul pe care il am functional in acest moment. Imi puteti spune va rog ce CAEN ar trebui sa am ca sa pot factura aceste expertize? Nu de alta dar de mai putin de jumatate de an am infiintat SRL-ul si am renuntat la I.I. tocmai pentru ca taxele mi se pareau tare mari in conditiile in care eu fac doar prestare de servicii si cheltuielile deductibile erau tare mici. Asa acum sunt micro intreprindere si platesc 3% pe CA.
Am uitat sa precizez faptul ca voi face expertize privind evaluarea bunurilor imobile. Momentan pe SRL facturez astfel de rapoarte de evaluare, avand activitatea principala pe codul 6831 care include servicii de evaluare pe baza de contract.
Este posibil sa existe modificari, de ultim moment.
In 2009 cand am schimbat eu ultima data certificatul de inregistrare la RC, codul CAEN era 7490 - Alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a.
Specializarea de expertiza tehnica judiciara nu influenteaza codul CAEN. Evaluarea bunurilor imobile este o specializare cautata de instantele de judecata. Este adevarat ca sunt si multi experti/ specialisti tehnici judiciari autorizati de catre MJ.
Parerea mea este ca cel mai avantajos este sa ai PFA sau II din punct de vedere al deducerilor fiscale, daca nu atingeti pragul pentru plata TVA. Depinde mult de incasari.
Din cate stiu eu , expert contabil judiciar esti doar in nume propriu si doar dupa ce dai un examen pe care il si promovezi. Nu este suficient sa ai doar CAEN.

Alte discuții în legătură

Expert tehnic judiciar = pfa? tatiana1 tatiana1 Un expert tehnic judiciar autorizat ca persoana fizica pentru efectuarea expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si care nu a infiintat prin ... (vezi toată discuția)
Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila scarlet scarlet un expert contabil are voie sa efectueze expertize si pe alte domenii decat cele pe care este autorizat (vorbesc de cele inscrise pe site-ul MJ)? sau trebuie ... (vezi toată discuția)