avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert tehnic judiciar = PFA?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert tehnic judiciar = PFA?

Un expert tehnic judiciar autorizat ca persoana fizica pentru efectuarea expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si care nu a infiintat prin Registrul Comertului o PFA poate factura servicii de consultanta tehnica pentru o SRL ?
Este posibil ca serviciile din consultanta sa fie considerate in afara obiectului de activitate autorizat ( expertiza) si veniturile din consultanta sa fie confiscate?
Cel mai recent răspuns: tatiana1 , utilizator 01:15, 24 Noiembrie 2012
Dvs pentru expertizele judiciare cum primiti contravaloarea onorariilor de la biroul de expertiza? Presupun ca pe baza unei facturi. Pentru aceasta trebuie sa aveti infiintata o forma legala pentru desfasuraea activitatii (persoana fizica autorizata, s.r.l., etc). In caz contrar sunteti in afara legii.
Pentru expertizele extrajudiciare in mod obligatoriu trebuie sa aveti infiintata una din formele legale pentru desfasurarea activitatii mai inainte mentionate.
Pentru activitatea de expertiza judiciara are autorizatia de la Ministerul Justitiei si activitatea este inregistrata fiscal la ANAF obtinand certificatul de inregistrare fiscala cu CUI care atesta luarea in evidenta a contribuabilului.Activitatea de expertiza tehnica judiciara este profesie libera si este exceptata de la procedura de inregistrare in registrul comertului.
Dar expertul tehnic judiciar a emis si facturi de CONSULTANTA TEHNICA pentru o societate comerciala. Pentru aceasta activitate de consultanta trebuia sa infiinteze un PFA inregistrat
la registrul comertului ? De ce activitatea de consultanta nu poate fi desfasurata in baza certificatului de inregistrare fiscala de la ANAF si este obligatorie infiintarea PFA? Consultanta fiscala este profesie libera .Consultanta tehnica nu este profesie libera? Doar activitatea de expert tehnic este considerata profesie libera?
Multumesc anticipat pentru raspuns .
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
tatiana1, utilizator
Orice venit trebuie impozitat si se platesc asigurari sociale si asigurari de sanatate, somaj, etc. in conditiile codului fiscal.
Pentru veniturile incasate pe consultanta tehnica cum s-a platit impozit si asigurari sociale, asigurari de sanatate ? Cum s-a emis factura, asa cum afirmati ? Doar in baza inregistrarii la fisc ca expert tehnic judiciar sau i s-a acceptat de catre fisc (scrie in CIF expertiza tehnica judiciara si expertiza tehnica extrajudiciara ? Au coduri CAEN diferite.) si pentru consultanta tehnica (expertiza tehnica nejudiciara) ? Sunt 2 activiatati distincte si atunci cand se declara veniturile, in vederea impunerii se intocmesc declaratii fiscale diferite.
Va sfatuiesc sa intrebati la fisc, la biroul pentru informatii contribuabili, prezentand exact situatia. Nu va va intreba cine sunteti si daca aveti declarate sau nu veniturile.
Avantajul infiintarii PFA, II sau SRL este ca pe acelasi facturier se pot factura toate activitatile declarate cu cod CAEN in documentul de inregistrare la RC. PFA si II tin acelasi gen de evidenta ca in cazul declararii activitatii la ANAF. In plus se pot deduce cheltuieli per total activitate (de exemplu calculator, imprimanta, etc.) cheltuieli care nu pot fi deduse daca esti inregistrat la fisc doar ca activitate fiscalizata, fara firma inregistrata la RC.
Veniturile sunt realizate acum in 2012 .
Multumesc, voi intreba la ANAF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Auditor energetic pentru cladiri - pfa sau profesie liberala stefansn stefansn Buna ziua, Sunt auditor energetic pentru cladiri atestat de Ministerul Dezvolatarii si sunt inregistrat la RC ca PFA cu codul CAEN 7112. Pot desfasura ... (vezi toată discuția)
Profesii libere, posibilitate angajare personal ExpertTopo ExpertTopo Sunt inginer geodez cu Certificat de Autorizare eliberat de către ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), sunt expert tehnic ... (vezi toată discuția)
Facturare expertiza judiciara mormelvio mormelvio Buna ziua. Am o intrebare legata de modalitatea de facturare a contravalorii unei expertize judiciare. Urmeaza sa devin expert judiciar. Eu momentam detin un ... (vezi toată discuția)