Buna ziua,
Va rog frumos ma poate ajuta cineva cu informatii despre cum pot afla daca o asociatie PAS( inteleg ca nu pot spune numele) a fost desfiintata sau nu si ce s-a intamplat cu actiunile respective? pana in martie 2000 asociatia facea parte din registrul actionarilor societatii dar nu mi se mai ofera alt tip de informatie; incepand cu 1997-1998 societatea a fost preluata de o firma in spatele careia se afla o persoana cu multiple afaceri, probabil firmele s-au schimbat s-au petrecut preluari si tot stilul de a se incurca actele cat mai bine posibil; in present este listata la bursa dar nu reusesc sa obtin informatii; am mai avut incercari incepand din 2005 dar se ridica din umeri si raspunsul e ..."au murit oamenii aceia..erau salariati batrani..." la momentul preluarii de catre actionarul principal salariatii erau peste 800 si nu a fost o preluare usoara; Societatea functioneaza, o actiune in aceste zile este ~60ron...Va multumesc frumos.
Unu. Asociatiile se inscriau inainte de anul 2000 (si tot la fel se intampla si acum) intr-un registru special si in baza unei incheieri date de judecatoria in circumscriptia careia isi aveau sediul asociatia. Doi. Odata ce stiti anul infiintarii asociatiei si denumirea ei puteti merge la judecatorie ca sa cercetati registrul care este public. Acolo trebuie sa fie inscrisa radierea asociatiei.
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Asa cum vi s-a indicat, daca era o asociatie constituita in temeiul Legii 21 / 1924 care a fost pana in primavara anului 2000 legea-cadru pentru asociatii si fundatii ( fiind inlocuita cu OG 26 ./ 2000), ar trebui sa fie in evidenta Judecatoriei in a carei circumscriptie era sediul. Puteti incerca intr-o prima faza si consultarea Registrului National ONG de pe site-ul Ministeruli Justitiei, www.just.ro doar ca e un format greoi ( pdf-uri imense de sute de pagini) si care au multe erori si lipsuri... Sau puteti adresa o cerere catre Ministerul Justitiei / compartiment Registru National ONG daca nu sunteti sigur de ce instanta aparintea sediul acelei asociatii... Nu am avut de a face cu PAS-uri si nu am timp sa verific daca nu exista si ceva legisaltie speciala pentru acestea, sau se aplica normele comune pentru asociatiile non-profit in general...
Daca tot a venit vorba despre legislatie. OUG nr. 88/1997 (iar anterior Legea nr. 77/94) reglementa astfel de asociatii. In aceste reglementari asociatiile se desfiintau daca datoria contractata pentru cumpararea actiunilor era stinsa iar actiunile erau distribuite asociatilor.