avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordul celuilalt parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordul celuilalt parinte

daca unul din parinti nu isi da acordul pt inscrierea la scoala ce poate face parintele la care sta copilul dupa divort pt a inscrie copilul la scoala?exista custodie comuna.
Puteti sa-l dati in judecata ,iar judecatorul va suplini acordul sau ,daca refuzul este nejustificat si nu corespunde interesului superior al copilului.
mai precis pot sa-i iau custodia daca isi bate joc cand trebuie sasi dea acordul pt inscrierea la scoala?
Este mai greu sa-i luati custodia doar in baza motivului prezentat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu puteti! Custodia comuna e noua poezie invatata de judecatori si acum o tin langa doar asa! Sa va adresati instantei in vederea suplinirii consimtamantului tataului pentru inscrierea copilului la scoala, va rog sa aveti in vedere, ca, sfasiati de interesul superior al copilului, si cu ajutorul noii proceduri civile, o ordonanta presedintiala in Bucuresti, dureaza linistit, doar fondul, 6 luni! Asa ca s-ar putea sa reusiti sa-l inscrieti in clasa intai la 10 ani!
Vi s-a cerut acordul celuilalt parinte ? In actele necesare inscrierii nu este prevazut, zice doar de formular de inscriere si actul de identitate al parintelui.
Art 503
(2) Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.

In cazul in care la scoala va cere totusi acordul si tatal nu vi-l da si aveti dovada ca i l-ati cerut si nu vi l-a dat, ii puteti face plangere penala pt impiedicarea accesului la invatamant al copilului.

Art. 380

Împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu

(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta nu se pedepseşte dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.



Alte discuții în legătură

Recuperare certificat de nastere teo53 teo53 am divortat de comun acord la notariat. copilul in varsta de 6 ani s-a stabilit sa ramana la mine(mama). acum tata nu vrea sa-mi dea certificatul de nastere al ... (vezi toată discuția)
Bună seara.in ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un ... Ana ionela Ana ionela Bună seara.In ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un copil minor,fiind divortata am hotărârea de divort in care copilul imi este încredințat? Vă ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara Hainaru Hainaru Buna ziua.Daca mie mi sa incredintat minorul in urma divortului ,mai am nevoie de acordul tatalui de a scoate minorul din tara ? (vezi toată discuția)