avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate anula decizia de concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate anula decizia de concediere?

Buna ziua,

Decizia de concediere ca urmare a desfiintarii postului ocupat, se poate anula in cazul in care apare un post vacant in companie( dupa 17 zile de preaviz)? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 28 Mai 2014
Decizia de concediere poate fi anulata in urma formularii unei cereri de chemare in judecata pentru motive de nelegalitate. Existenta unui post vacant poate fi unul dintre acestea.
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Ofelia Teodorescu, Avocat
Cei de la compania la care lucrez , ( sunt in preaviz) mi-au spus, cand a primit decizia de concediere, ca daca apare un post vacant o sa anuleze aceea decizie si o sa ma angajeze pe acel post nou infiintat. Pana acum am efectuat 17 zile de preaviz, iar daca in cele 3 zile pe care le mai am de efectuat apare un alt post, se poate anula decizia de concediere asa cum au spus? Mai beneficiez de salarii compensatorii? Ce se intampla daca refuz postul?Multumesc!
Se poate cere anularea deciziei daca prin decizia respectiva, motivata de desfiintarea postului, se mascheaza o concediere abuziva. Faptul ca exista in societate alte posturi disponibile de aceeasi natura sau faptul ca dupa desfiintare se infiinteaza un post similar, unde un angajat are aceleasi atributii, chiar daca postul are o alta denumire, arata ca decizia este nelegala. Daca sunteti hotarat si pentru a nu pierde termenul legal, eu cred ca puteti ataca decizia de concediere.
1. Decizia de concediere este un act unilateral ce emană de la angajator, act care însă nu are caracter jurisdicțional. Astfel, angajatorul poate să revoce măsura concedierii ca urmare a unei sesizări (chiar și din partea salariatului) că decizia sa este netemeinică și nelegală.

Revocarea deciziei poate interveni chiar dupa sesizarea instantei cu solutionarea contestatiei impotriva deciziei de concediere. Dupa ramanerea definitiva a hotararii instantei de mentinere a deciziei de concediere nu se mai poate revoca intrucat s-ar incalca principiul autoritatii de lucru judecat.

2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, beneficiati de salarii compensatorii numai daca acordarea acestora este prevazuta in c.i.m., in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In CCM este prevazut ca, in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana angatului se acorda salarii compensatorii in functie de vechimea in companie( 3 salarii in cazul meu, avand peste 4 ani lucrati in aceea compania). Daca refuz postul infiintat dupa ce am primit decizia de concediere, mai beneficiez de cele 3 salarii compensatorii? Au trecut 17 zile de la primirea deciziei de concediere, timp in care eu am gasit alt loc de munca.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Revocare decizie desfiintare post kl3o4 kl3o4 Buna ziua, E posibil ca angajatorul sa revoce decizia desfiintarii postului la o luna si jumatate dupa aceasta decizie? Exista anumite proceduri pe care ... (vezi toată discuția)
Restructurare post mariamt mariamt Am fost instiintata de restructurarea postului meu in cadrul companiei printr-o decizie interna; s-au mentionat conditiile economice si reorganizarea companiei ... (vezi toată discuția)