avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare fundatie

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul in care exista o neintelegereintre membri fondatori actuali privind restituirea acesteia catre vechiul fondator,intrucat vechiul fondator nu mai este membru in fundatie. Daca se ajunge in instanta de judecata fundatia se dizolva? Iar in acest caz ce implica acest lucru din punct de vedere juridic, ce costuri implica acest lucru (aproximativ totalul costurilor)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:51, 5 Iunie 2014
Odata constituita, o fundatie nu mai este in proprietatea cuiva. Ea, ca persoana juridica, are in proprietate patrimoniul fundatiei. Implicit, nici nu poate fi "restituita" cuiva. Mai e de mentionat faptul ca, in caz de dizolvare, patrimoniul nu este restituit catre fondatori. El este alocat unei alte organizatii neguvernamentale sau institutii publice ce activeaza in domeniu (daca e cazul, acest aspect poate fi detaliat)
Nu in ultimul rind, chiar daca termenul de "membru fondator" este utilizat, o fundatie nu are membri! (nu e o structura asociativa)
Sigur e vorba de o fundatie? Fundatiile au fondatori, dar nu au membri. Au doar consiliu director si cenzor / comisie de cenzori si eventual staff remunerat sau / si voluntar. Fondatorii nu au in acea calitate aproape niciun drept si nicio atributie in legatura cu fundatia dupa infiintarea ei, pot sa mai aiba oficial influenta doar daca sunt membri in consiliul director, dar atunci au putere in calitate de membru CD nu de fondator.... Pe un fondator poti eventual sa il primesti in Consiliul Director, si altii se pot retrage si se coopteaza alte persoane, dar e vorba doar de modificari de componenta a organului de conducere, e total impropriu sa utilizeze termeni precum "restituire' ca actul infiintarii este practic o donatie facuta de fondatori, ei nu mai pot legal recupera vreodata ceva, nu pot vinde / cesiona vreun drept, pentru ca nu pot avea vreun drept patrimonial in legatura cu fundatia infiintata de ei.... Desi unii in mod straniu cred ca e un fel de SRL in care ai parti sociale pe care le poti cesiona si ai drepturi in calitate de "fondator".....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare membri fondatori fundatie PavelRadu83 PavelRadu83 Buna ziua. As dori sa stiu daca se pot modifica membri fondatori ai unei fundatii? Cei trei membri fondatori ai fundatiei vor sa se retraga si sa cedeze ... (vezi toată discuția)
Ong - fundatie LidiaMuraru LidiaMuraru Buna ziua, Fundatie X s-a constituit in 2006 cu 3 fondatori pe roluri de: presedinte, prim-vice-presedinte si vice-presedinte. Din motide de distantare ... (vezi toată discuția)
Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)