va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: doresc sa achizitionez un utilaj din Spania care costa 40000 euro fara TVA. Plata se face 30% in avans, diferenta la livrare. Livrarea dureaza 2-3 luni de la plata integrala a avansului.
In prezent eu detin o microintreprindere, deci neplatitoare de TVA, si daca am inteles bine atunci cand achizitionez acest utilaj trebuie sa platesc TVA-ul aferent statului roman, adica daca platesc avansul de 12000 euro in luna decembrie 2014 atunci trebuie sa platesc TVA de 24 % pana la data de 25 ianuarie 2015 si daca primesc utilajul in luna martie 2015, atunci trebuie sa platesc statului roman 24 % din diferenta (28000euro *24%) pana la data de 25. aprilie 2015. Am inteles corect codul fiscal si exista vreo posibilitate sa aman plata TVA-ului aferenta avansului, adica as vrea sa stiu daca as putea sa platesc TVA-ul aferent intregii achizitii in luna aprilie 2015?
In primul rand fiind neplatitor de tva sper ca v-ati luat un cod de tva...
Exigibilitatea tva ului ( adica cand trebuie inregistrat si platit) este maxim 15 luna viitoare cand primiti factura.