avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Neplititor de TVA plateste avans la achizitie ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Neplititor de TVA plateste avans la achizitie intracomunitara?

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: doresc sa achizitionez un utilaj din Spania care costa 40000 euro fara TVA. Plata se face 30% in avans, diferenta la livrare. Livrarea dureaza 2-3 luni de la plata integrala a avansului.

In prezent eu detin o microintreprindere, deci neplatitoare de TVA, si daca am inteles bine atunci cand achizitionez acest utilaj trebuie sa platesc TVA-ul aferent statului roman, adica daca platesc avansul de 12000 euro in luna decembrie 2014 atunci trebuie sa platesc TVA de 24 % pana la data de 25 ianuarie 2015 si daca primesc utilajul in luna martie 2015, atunci trebuie sa platesc statului roman 24 % din diferenta (28000euro *24%) pana la data de 25. aprilie 2015. Am inteles corect codul fiscal si exista vreo posibilitate sa aman plata TVA-ului aferenta avansului, adica as vrea sa stiu daca as putea sa platesc TVA-ul aferent intregii achizitii in luna aprilie 2015?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 12:22, 4 Iunie 2014
In primul rand fiind neplatitor de tva sper ca v-ati luat un cod de tva...
Exigibilitatea tva ului ( adica cand trebuie inregistrat si platit) este maxim 15 luna viitoare cand primiti factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursul valutar in facturile fiscale. sdb sdb De exemplu,un client plateste pentru un serviciu o taxa care e stabilita in Euro,plata se face in lei la cursul BNR din penultima zi lucratoare. Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Baza impozabila tva curs de schimb Alina Contabila Alina Contabila Care este cursul de schimb la care se inregistreaza o factura de achizitie intracomunitara in situatia in care pt aceasta achizitie s-a platit si un avans? ... (vezi toată discuția)