avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere reconvenþionalã sau întâmpinare?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere reconvenþionalã sau întâmpinare?

Bună ziua!
Doi soţi, căsătoriţi în anul 2000, cănd soţul avea casă construită, iar soţia era divorţată de primul soţ şi avea în întrţinere doi băieţi minori pe care ulterior i-a dus la mama ei, neânţelegăndu-se cu aceştia, în iarnă (2013), divorţează prin acord.
Soţia introduce acţiune de partajare a îmbunătăţirilor la casa soţului pârât, aduse în timpul căsătoriei.
Soţul pârât formulează întâmpinare prin care solicită respingerea cererii, arătând că în perioada căsătoriei a despăgubit-o pe aceasta "pentru partea sa de casă"de nenumărate ori, ea plecând frecvent la mama sa, de fiecare dată cerându-şi partea sa, iar soţul dându-i tot ce voia.Nu a făcut listă cu bunurile pe care i le-a dat drept despăgubire până în anul 2005, când a întocmit o listă cu aceste bunuri, a divorţat, dar s-au împăcat la recurs.
În iarna anului 2013, au divorţat prin acord şi, cerându-şi partea ei din casă, ca de obicei, el i-a dat bunurile pe care le-a cerut ( o vacă, o purcea cu trei purcei, un CEC de 38 milioane lei(vechi), căruţe de porumb, grinzi pentru construcţii, foi de tablă, vin, ţuică, lemne şi coceni pentru foc, furaje pentru vacă, zeci de păsări....etc), aceasta scriindu-le într-un proces-verbal pe care l-a semnat în faţa a doi martori.
În întâmpinarea depusă, soţul pârât a arătat aceste lucruri, le-a dovedit cu probe, mare parte fiind recunoscute de reclamantă, dar instanţa nu le-a luat în considerare, motivând că nu a făcut cerere reconvenţională, deşi el a arătat că doar s-a apărat, dovedind că a despăgubit-o pentru partea ei în repetate rânduri şi că el nu are pretenţii în legătură cu cererea reclamantei, cu toate că jumătate din valoarea bunurilor pe care i le-a dat, depăşeşte pretenţiile ei.
Cum este corect şi cum este legal?
Celor care, fiind de specialitate şi ne pot da un sfat, le mulţumim cu deosebită recunoştinţă!
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 23:21, 3 Iunie 2014
In opinia mea, atata timp cat paratul nu are pretentii fata de reclamant nu are motive sa formuleze cerere reconventionala, fiind de ajuns sa formuleze intampinare, aceasta fiind actul procedural prin care pârâtul răspunde la cererea de chemare în judecată şi graţie căruia, mai înainte de dezbaterea orală a procesului, îşi prezintă în scris apărările sale şi, totodată, indică probele pe care îşi sprijină acele apărări.
Ca atare, avand in vedere ca prin intampinare paratul a solicitat respingerea actiunii reclamantului motivand ca aceasta este lipsita de obiect avand in vedere ca pretentiile acestuia a fost executate deja de acesta, iar paratul nu are pretentii la randul sau, consider ca este de ajuns formularea intampinarii.
Bineinteles ca pe langa formulare intampinare este necesar ca probele administrate in dovedirea acesteia sa fie concludente, pertinente si utile pt. ca actiunea reclamantului sa fie respinsa.
ghiocelioana a scris:

Bună ziua!
Doi soţi, căsătoriţi în anul 2000 . . .
Soţia introduce acţiune de partajare a îmbunătăţirilor la casa soţului pârât, aduse în timpul căsătoriei.
Soţul pârât formulează întâmpinare prin care solicită respingerea cererii, arătând că în perioada căsătoriei a despăgubit-o pe aceasta "pentru . . . motivând că nu a făcut cerere reconvenţională, deşi el a arătat că doar s-a apărat, dovedind că a despăgubit-o pentru partea ei în repetate rânduri şi că el nu are pretenţii în legătură cu cererea reclamantei, cu toate că jumătate din valoarea bunurilor pe care i le-a dat, depăşeşte pretenţiile ei.
Cum este corect şi cum este legal?
Celor care, fiind de specialitate şi ne pot da un sfat, le mulţumim cu deosebită recunoştinţă!



Dacă soțul NU AVEA niciun fel de pretentii de la fosta soție, NU AVEA niciun motiv de a formula si de pune o Cerere reconvențională, rog a se vedea Noul CPC - Cererea reconvenţională
Art. 209
Noţiune şi condiţii
(1) Dacă pârâtul are, în legătură cu cererea reclamantului, pretenţii derivând din acelaşi raport juridic sau strâns legate de aceasta, poate să formuleze cerere reconvenţională.
(2) În cazul în care pretenţiile formulate prin cerere reconvenţională privesc şi alte persoane decât reclamantul, acestea vor putea fi chemate în judecată ca pârâţi.
(3) Cererea trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute pentru cererea de chemare în judecată.
(4) Cererea reconvenţională se depune, sub sancţiunea decăderii, odată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la primul termen de judecată.
(5) Cererea reconvenţională se comunică reclamantului şi, după caz, persoanelor prevăzute la alin. (2) pentru a formula întâmpinare. Dispoziţiile art. 201 se aplică în mod corespunzător.
(6) Când reclamantul şi-a modificat cererea de chemare în judecată, cererea reconvenţională se va depune cel mai târziu până la termenul ce se va încuviinţa pârâtului în acest scop, dispoziţiile alin. (5) fiind aplicabile.
(7) Reclamantul nu poate formula cerere reconvenţională la cererea reconvenţională a pârâtului iniţial.

Așa este și corect și legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna reconventionala Cami65 Cami65 Buna ziua. Am introdus cerere de divort iar viitorul meu fost soț ma tot amenință, pt că, nu e de acord cu ce am scris in acțiune, că va face ... (vezi toată discuția)
Intampinare pentru un proces smacicas smacicas Buna seara, un prieten este chemat la un proces intre companii de asigurare in legatura cu un accident de masina,as vrea sa stiu ce inseamna intampinare,la ce ... (vezi toată discuția)
Actiune de divort 28lacra 28lacra Va rog sa-mi spuneti, daca unul dintre soti introduce actiunea de divort (fara partaj), celalalt sot (prin intampinare) ar putea cere si partajul in aceeasi ... (vezi toată discuția)