avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fals in acte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fals in acte

Lucrez la o gradinita particulara din iulie 2013,in noiembrie 2013 am ramas gravida,iar in februarie 2014 mi-au facut contract de munca cu o norma de 8 ore,salariul brut 850 de lei,intr-e timp am verificat contractul de munca la fortele de munca si am descoperit ca am contract de 4 ore,desi in mana am primit un contract de 8 ore pe o durata de 5 luni.Ce pot face in cazul asta?
In data de 12 mai 2014 m-am simtit rau iar doctorul mi-a recomandat un repaus,si inca sunt in medical,pe data de 30 mai 2014 era zi de salariu adica plata se face in perioada 1-15 mai,iar eu aveam o saptamana de lucru normal si o saptamana de medical,si nu au vrut sa imi dea banii sustinand ca la mine plata se face altfel acum daca sunt in medical,si ca abia pana pe 15 iunie imi pot lua banii.Era normal ca macar sa imi dea banii pe saptamana lucrata normal iar restul de medical sa se calculeze separat? Si din cauza asta le-am zis k vreau sa imi dau demisia incepand cu data de 2 iunie,iar ei mi-au zis k este spre binele meu sa imi dau demisia incepand cu data de 30 mai chiar daca sunt in medical pana pe 31. Este normal asa ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
predicelancuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:59, 25 Iunie 2014
Acordarea indemnizației pentru cresterea copilului nu are nicio legatura cu modalitatea de incetare a c.i.m.
Normal ca nu are, nici n-am zis asta. In schimb are legatura cu perioada lucrata anterior... Inca o data, am zis sa nu-si dea demisia daca n-are unde sa mearga in alta parte. Fiind gravida n-au voie s-o dea afara, iar in aceasta stare n-o s-o angajeze nimeni. Si sa faca ce trebuie pentru a fi in ordine cu actele (ITM, judecata s.a.m.d.). Angajatorii aia sunt niste nesimtiti, nu se gandesc ca femeia chiar are nevoie de veniturile reale in declaratii pentru indemnizatia de crestere copil. Plus ca, daca copilul este conceput in noiembrie, se apropie prenatalul.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
DinuX, utilizator
Nu sunt studenta,m=au pacalit cu contractul de munca,in mana mi-au dat un contract de 8 ore,iar ei la fortele de munca plateau pe 4 ore....Le-am facut reclamatie,si bineinteles ca au dat bani si au iesit cu toate actele in regula,ba chiar mi-au spus in fata ca acel contract de 8 ore il pot arunca la gunoi ca eu lucrez cu acte in regula,si plus de asta nici macar nu mi-au dat banii corect pe ceea ce am muncit si nici pe medical pe luna mai....iar acum m-am dus sa imi dea banii,k aveam o saptamana lucrata pe care trebuia sa imi dea 250lei si plus 3saptamani de medical....iar ei mi-au dat doar 240lei pe toata luna mai si mi-au zis k nu am nici o dovada k lucram 12 ore pe zi si ca eram platita cu 50lei pe zi......Dar asta e tara in care traim,daca ai bani scapi foarte usor.....
Dar as vrea sa stiu altceva....sotul a lucrat anul trecut in perioada Aprilie 2013-Ianuarie 2014....a reluat activitatea in mai 2014...iar pe net am vazut un cuantum stimulent de insertie conf.OUG nr.111/2010 pentru copii cu varsta de la 0 la 2 ani - 500 lei,as vrea sa stiu daca putem beneficia de acesti bani...sau daca se poate plati din urma,ca am inteles ca daca ai 12 luni putem beneficia de acesti bani,sotul ducandu-se incontinuare la munca.dar nu stiu daca se poate plati la fortele de munca,sau in alta parte. Va multumesc!
predicelancuta a scris:

.... ....Le-am facut reclamatie,si bineinteles ca au dat bani si au iesit cu toate actele in regula,ba chiar mi-au spus in fata ca acel contract de 8 ore il pot arunca la gunoi ca eu lucrez cu acte in regula,si plus de asta nici macar nu mi-au dat banii corect pe ceea ce am muncit si nici pe medical pe luna mai....iar acum m-am dus sa imi dea banii,k aveam o saptamana lucrata pe care trebuia sa imi dea 250lei si plus 3saptamani de medical....iar ei mi-au dat doar 240lei pe toata luna mai si mi-au zis k nu am nici o dovada k lucram 12 ore pe zi si ca eram platita cu 50lei pe zi......Dar asta e tara in care traim,daca ai bani scapi foarte usor.....

1. De unde stiti ca au dat bani si au scapata Daca nu aveti cum sa probati acest lucru, nu mai faceti astfel de afirmatii.

2. Sunt foarte multi angajatori in regula sau care prezinta acte in regula la controalele ITM-ului, chiar daca realitatea este alta.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevazute de prezenta ordonanţa de urgenţa se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pâna cel mai târziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai târziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguraţii prevazuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmatoarele fapte, savârşite prin încalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevazute la art. 47 se sancţioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la alin. (1) şi (2), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurari de sanatate.

Asadar, pentru neplata concediului medical sesizati, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

predicelancuta a scris:

..... as vrea sa stiu daca putem beneficia de acesti bani...sau daca se poate plati din urma,ca am inteles ca daca ai 12 luni putem beneficia de acesti bani,sotul ducandu-se incontinuare la munca.dar nu stiu daca se poate plati la fortele de munca,sau in alta parte. Va multumesc!

Care a fost durata CCC?

Stimulentul de insertie nu se poate plati retroactiv, el se va plati de la data depunerii cererii
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Buna ziua - concediere abuziva, refuz plata salariu si concediu nicoletaaaa123456 nicoletaaaa123456 lucram la o firma vanzatoare de pe 8 decembrie 2014 pana pe 5 februarie ca am avut ghinionu de ami suci picioru si sa intru in concediu medical 2 saptamani. ... (vezi toată discuția)
Ce căi trebuie să urmez? corsarulrau corsarulrau Am lucrat la o societate din Targoviste din decembrie 2018 pina în 30 iunie 2019, dar medicalele nu mi-au fost plătite, diurna de asemenea nu a fost dată, ... (vezi toată discuția)
Seful meu imi incalca drepturile bilopart bilopart Sunt angajat la o fabrica ce produce tamplarie pvc, am semnat un contract de munca si nu s-au respectat termenii din contract: in loc de 8 ore am muncit 10 - ... (vezi toată discuția)