avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa moartea unei familii in aceeasi zi, in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa moartea unei familii in aceeasi zi, in accident

Buna seara.
Am in vecini o situatie dureroasa pentru ei.
Intr-un accident, a murit o tinara familie fara copii. Casnicia a durat putin peste 2 ani. Ambii soti erau unici copiii la parintii lor. Traieste mama baiatului. Parintii fetei sint decedati. Mai traiesc din partea fetei, sora tatalui (mama era si ea unicul copil) si cite un bunic (patern si matern). Intrebarea este: cine si cum mosteneste in acest caz?
Multumesc.
Va multumesc tuturor.
Voi transmite vecinilor toate informatiile dumneavoastra si ii voi intreba orele deceselor. Nu cred ca acum, in durerea lor, s-au gindit la asa ceva. Cind voi obtine informatia, voi reveni.
Nu contează cât timp a durat căsnicia. Dacă s-a oficiat o căsătorie (s-a semnat in registrul de stare civila) şi un soţ moare .. înecat cu şampania de la starea civilă, celălalt este soţ supravieţuitor şi-l moşteneşte pe cel dintâi.

Ceea ce NU ştim încă în speţa de faţă (ambii soţi morţi în acelaşi accident) este tocmai acest fapt: Care dintre soţi a supravieţuit celuilalt?

Dacă se poate stabili că unul din soţi a mai ...respirat ceva vreme după celalalt, atunci acesta este supravietuitor al soţului mort mai întâi şi-l moşteneşte pe acesta (alături de rudele lui/celui decedat mai întâi)

Dacă nu se poate stabili care dintre ei a supravieţuit celuilalt, atunci sunt comorienţi şi NU se moştenesc unul pe altul. (rudele lor ii moştenesc ...ca şi cum n-ar fi fost soţi).

Cu siguranţă, moştenitori în speţă sunt mama băiatului şi bunicii fetei. Întrebarea este ce/cât anume moştenesc în final. Trebuie lămurit mai întăi ce ziceam mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
romascanu, moderator
Sincer acum, chiar are cineva senzatia ca se poate stabili cu atata precizie ora decesului din moment ce ambii au decedat in accident ?

Daca erau morti cand au sosit echipajele de ambulanta, atunci cum se procedeaza ?
Inca nu am aflat orele deceselor. Se pare (doar se pare!) ca sotia a supravietuit 1/2 ora sotului. Insa, din spusele mamei baiatului, mai apare o problema. Locuina celor doi a fost cumparata doar cu banii primiti de la mama baiatului. Nimeni nu stie inca ce apare in Cartea Funciara. Probabil, mama baiatului va fi la discretia bunicului patern al fetei, pentru ca acesta sa recunoasca donatia (bunicul matern traieste doar cu bautura si... ).
legalmgm a scris:

Seamana mai mult a intreebare de teoria succesiunii.

Din pacate, doar seamana. Ca si simularea facuta acum citiva ani de un ministru, la inundatii, realitatea a batut calculele sale de "cote nemaintilnite" cu 1/2 metru. Realitatea e cruda.

Alte discuții în legătură

Succesiunea in urma decesului fratelui si sotiei acestuia,fara copii larat larat Fratele meu si sotia acestuia au decedat impreuna intr-un accident.Nu au avut copii. Cum se vor imparti veniturile rezultate din vinderea unui imobil ce le-a ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire DeliaSandor DeliaSandor am un nepot care a primit bani pt.un apartament de la mama lui.parintii lui sunt divortati.tatal s-a recasatorit si are un copil din a doua casnicie.in cazul ... (vezi toată discuția)