Parintii mei detin in proprietate un teren+casa de locuit, au doi copii (eu+sora mea). Impreuna cu parintii am stabilit o « impartire » a proprietatii lor cat mai sunt ei in viata. Se poate incheia un contract de vanzare-cumparare intre mine (si sotia) si parintii mei la o anumita valoare (cca. 40% din valoarea totala a imobilului) insa plata sa o facem in rate lunare, dar nu catre parintii mei ci catre sora mea (sora mea va contracta un credit prima casa pentru achizitia unui apartament, iar practic ratele pe care trebuie sa le plateasca la banca vor fi platite de mine)? Se doreste si inserarea in contract a unui drept de habitatie viagera pentru parintii mei pentru o parte din imobil.
Se poate incheia un asemenea contract de vanzare-cumparare sau alt act de genul acesta, astfel incat pe viitor sau dupa moartea parintilor, sora mea sa nu poata emite alte pretentii asupra proprietatii in cauza?
Maestre eu am inteles din postarea initiala a userului ca parintii ii vor vinde o cota parte din imobil, restul ramanand in prprietatea parintilor...se pare ca nu am inteles bine eu din exprimarea userului....
Revin cu niste completari :
In prezent sora mea a contractat creditul pentru achizitia apartamentului (eu voi fi codebitor si voi plati ratele), creditul este aprobat si urmeaza sa se faca plata catre vanzator si sa intocmesc actele pentru casa cu parintii mei.
O varianta de acte de incheiat cu parintii mei este cea prezentata anterior de themis :
« Părinţii vînd fiului cota de 1/2 din imobil şi îi donează cealaltă cotă de 1/2.
În acelaşi timp, printr-o stipulaţie în favoarea fiicei lor, părinţii dispun plata preţului cotei de 1/2 din apartament către sora cumpărătorului. Sau, îi cedează acesteia, cu titlu gratuit, creanţa pe care o au, în calitate de vînzători, împotriva fiului lor, acesta urmînd a plăti preţul către sora sa, cesionarul din contractul de cesiune.
Nici nu se încalcă rezerva, nici nu se pune problema vreunei viitoare reducţiuni, există şi acordul surorii la înstrăinarea cu rezerva uzufructului viager către un descendent şi toată lumea e împăcată.
Vede cineva vreun impediment? Poate un notar prea cîrcotaş. Sau prea temător. Sau unul care nu înţelege bine despre ce e vorba (vor fi fiind şi din aceştia, aşa cum există şi avocaţi cu prea puţină ştiinţă în ale dreptului civil).
Sora va beneficia de donaţia făcută de părinţi avand ca obiect preţul încasat de aceştia de la fiul lor pentru cota de 1/2 din casa. Această donaţie (făcută fie sub forma stipulaţiei, fie sub forma unei cesiuni de creanţă cu titlu gratuit) o compensează pe aceea făcută fiului lor asupra celeilalte cote de 1/2 din casa, astfel încît fiecare copil va fi gratificat cu aceeaşi valoare. »
Intrebarea mea este daca merge si varianta urmatoare: incheierea cu parintii mei a unui contract de donatie cu sarcini, prin care parintii imi doneaza intreaga proprietate in schimbul a 2 sarcini: intretinere pentru parintii mei si achitarea ratelor la creditul contractat de catre sora mea. (eventual si sora mea sa isi dea acordul pe contractul de donatie). In aceasta situatie, sora mea ar mai putea cere reductiunea donatiei pentru rezerva ei succesorala (dupa decesul parintilor) ?
Care varianta ar fi mai sigura pentru mine ?
Multumesc