avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Buna ziua
mama a facut contract de VC cu clauza de intretinere pt sora mea in anul 2009
acum mama e foarte bolnava si sora NU se ocupa de ea si eu daca incerc sa fac ceva , spune ca nu am nici un drept si ca sa nu o comand pe ea ... sora e si ea pensionata pe caz de boala nervoasa de aproape 20 ani...
Se poate ataca contractul de VC pe motiv de neasigurarea in bune conditii a ingrijirii???
da, se poate, de către mamă.
Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere poate fi ceruta de catre persoana care primeste intretinerea , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.




Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul nu poate fi lipsit de efectele sale.


Rezolutiunea poate fi ceruta numai de catre partile contractante.


Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.



Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.( altminteri, se poate aprecia ca actul a fost incheiat in ideea de a perfecta un contract de donatie, animus donandi reprezentand intentia de a transmite dreptul de proprietate cu titlu gratuit ).



Pentru determinarea corecta a naturii juridice a contractului , instanta va stabili intentia partilor care rezulta din continutul actului ,cat si din imprejurari de fapt.

Prin urmare, daca instanta va considera contractul de vanzare-cumparare o donatie deghizata, act cu titlu gratuit care incalca rezerva succesorala, se va putea cere reductiunea acestuia.

Reductiunea , daca se incalca rezerva succesorala, va putea fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.

Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.
Descendentii sunt copiii defunctuluiin speta, vanzator si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
Ascendentii privilegiati sunt : tatal si mama defunctului.



Succes.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere- poate fi atacat de fratii mei? catalin1977 catalin1977 Buna seara ,parintii mei mi-au facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de antretinere si uzufruct viager .Acum unul din fratii mei a venit la mine ... (vezi toată discuția)
Contestare vanzare-cumparare nicolaebalta nicolaebalta Buna ziua. Am auzit ca in cazul unei vanzari-cumparari fictive a unui apartament, adica fara a se plati in realitate pretul respectivului apartament, ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)