avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Demolare pereti in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Demolare pereti in apartament

Buna ziua,
In anul 2003 am demolat 2 pereti in apartament. De mentionat: -apartamentul este la ultimul etaj , iar peretii erau ca grosime de 7 cm. In concluzie, din punctul meu de vedere nu erau pereti de rezistenta. Credeti ca putem avea probleme din acest punct de vedere ?
Va multumesc frumos
Fara aprobari si autorizari nu aveti voie sa demolati nici un perete chiar daca nu este de rezistenta. In acest sens gasim prevederi in legislatie. De ex, L 230/2007:
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale

Apoi HG 1588/2007 prevede:
Art. 13. -(3) Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie şi a schiţelor.

Cititi cateva materiale mai jos:
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
Peretii erau cu usi si nu aveau armatura
.Daca ati dezafectat perete cu boiandrug ,fara a detine acordul autoritatilor ,nu este bine
Avand in vedere ca apartamentul este situati la ultimul nivel,este de preferat ca reparatiile sa fie corect executate,deoarece la eventual cutremur,rigipsul nu asigura stabilitatea cimentului...
Daca nu va reclama nimeni, e OK, dar chiar daca va reclama, ma indoiesc de faptul ca veti pati ceva, avand in vedere descrierea spetei. O data, pentru ca amenda se prescrie in doi ani, deci nu mai puteti fi amendat pentru ce ati facut in 2012, de pilda. Apoi, pentru ca chiar daca ati fi vrut, ma indoiesc de faptul ca ati fi putut afecta structura de rezistenta. Cine vorbeste pe aici de "armatura" poate confunda sarmele de 4 din BCA-ul "armat" cu armatura propriu-zisa. O diafragma din beton, de exemplu, nu poate fi "afectata" fara utilaje profesionale, cu zgomot si efort indelungat, cu reverberatii sonore si nu numai, in tot cartierul. In sfarsit, pentru ca sa luati amenda, trebuie sa va reclame cineva, iar la ultimul etaj fiind ma indoiesc de treaba asta.

Nu pledez pentru incalcarea legii, sa fie bine inteles, dar nu orice maruntis devine un CAZ de periclitare a structurii de rezistenta; pentru asa ceva trebuie consultat un expert. Intr-un fel, amuzant la "negru", vad ca nimeni nu sesizeaza miile de gauri date intr-o singura fatada din beton armat, in numele sfintei polistirenizari... acolo e bine, pentru ca e cald, nu !?
Chiar daca nu va reclama nimeni tot vor fi candva probleme. Iar initiatorul subiectului intreaba:
Credeti ca putem avea probleme?

Sa incerce intabularea apartamentului si va vedea ca are probleme pentru ca realitatea nu mai corespunde cu schita apartamentului.
Sa incerce un imprumut in banca garantat cu apartamentul si iar o sa aiba probleme pentru ca evaluatorul va vedea ca s-au facut modificari ce nu corespund cu actele.
Sa incerce sa vanda apartamentul si iar o sa-i fie imposibil.
Pentru a nu avea probleme trebuie sa intre in legalitate: sa faca demersurile de autorizare a modificarilor cu tot tabietul.
Cautati pe net si o sa aflati de necazurile celor care au demolat pereti din apartamente, necazuri de la amenda si intrarea in legalitate pana la obligatia de a refate peretii exact pe locul unde au fost initial.
Ok. Ma poate sfatui cineva unde trebuie sa merg pentru a obtine aceste documente.Nici nu stiu exact despre ce documente trebuie sa ma interesez. Cineva spunea ca nu se mai fac in primarii ci la politia locala.
Imi doresc sa intru in legalitate . Vreau sa pot dormi linistita.
Va rog frumos sa ma sfatuiti unde trebuie sa merg si ce documente trebuie sa obtin.
Va multumesc mult de tot pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Amenda pentru perete daramat la bloc? capraruioan capraruioan Buna ziua. Am inceput renovarea unui apartament destul de vechi. Peretele din dormitor (facut din BCA) avea crapaturi. Cand am scos usa cu tot cu toc, s-a ... (vezi toată discuția)
Recompartimentare / amenajare apartament - e necesara autorizatie? vch2009 vch2009 Buna ziua, Vreau sa renovez apartamentul si sa mut o usa interioara cu doi metri mai incolo pe perete(peretele nu este de rezistenta). Usa va fi pe ... (vezi toată discuția)
Cum pot rezolva problema modificarilor neautorizate de catre fostul proprietar val1234 val1234 In urma cu 3 luni am cumparat un apartament in care bucataria a fost marita prin desfiintarea debaralei. Evaluatorul bancar(l-am cumparat prin banca) a ... (vezi toată discuția)