avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia prescriptiei dreptului material la actiune

Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei 3 .Nu cunostem motivul dar comisia de fond funciar a eliberat un Titlu de propietate pe numele surori mamei mele in care a inclus si suprafata mamei mele.Sora mamei a facut act de vanzare cumparare cu fata ei si .......uite ca mama mea a ramas fara terenul care i s-ar fi cuvenit.
Am vorbit la primarie,primarul foarte amabil a cercetat actele si a constatat ca acea comisie a facut o ilegalitate ,drept urmare m-a sfatuit sa dau in judecata comisia si primaria va pune la dispozitia instantei actele care sa dovedeasca ca mama mea are dreptate si va fi repusa in drepturi.
Am actionat comisia si nepoata in judecata,comisia a recunoscut in scris ca s-a facut o eroare,dar acum nepoata invoca"exceptia de ordine publica a prescriptiei dreptului material la actiune,solicitand respingerea cereri pentru neformularea acesteia in termenul legal de prescriptie de 3 ani.
Este adevarat?Se poate face ceva?

Va rog frumos putin ajutor,

Multumesc,

Ionel RADU

Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: johnny_1961 , utilizator 14:21, 30 Noiembrie 2014
intr-adevar termenul de prescriere a unei datorii este de 3 ani insa se pot aduce si alte argumente care sa combata stingerea datoriei nepoatei fara de mama dvs. totul se concepe in functie de datele din documentele dosarului, in plus se poate merge si pe latura penala. referitor la prescrierea dreptului la actiune:

Obiectul prescripţiei extinctive

Art. 2.500. - (1) Dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege.
(2) În sensul prezentului titlu, prin drept la acţiune se înţelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caz.

Imprescriptibilitatea dreptului la acţiune. Cazuri

Art. 2.502. - (1) Dreptul la acţiune este imprescriptibil în cazurile prevăzute de lege, precum şi ori de câte ori, prin natura sau obiectul dreptului subiectiv ocrotit, exerciţiul său nu poate fi limitat în timp.
(2) În afara cazurilor prevăzute la alin. (1), sunt imprescriptibile drepturile privitoare la:
1. acţiunea privind apărarea unui drept nepatrimonial, cu excepţia cazului în care prin lege se dispune altfel;
2. acţiunea în constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept;
3. acţiunea în constatarea nulităţii absolute a unui act juridic;
4. acţiunea în constatarea nulităţii absolute a certificatului de moştenitor, dacă obiectul său îl constituie fie stabilirea masei succesorale, fie partajul succesoral, sub condiţia acceptării moştenirii în termenul prevăzut de lege.

puteti cere daune primariei
sarut mana,

puteti sa-mi explicati mai pe intelesul nostru ,al celor care nu am avut de a face cu asa ceva?
Depinde de actiunea formulata.
Actiunea in revendicare este imprescriptibila.

Trebuie analizata actiunea si exceptia invocata asa cum va analiza judecatorul cazul.
Dreptul civil poate fi extrem de complicat si in general cine are avocat mai bun castiga.
Daca aveti avocat vorbiti cu el si reproduceti ceea ce zice ca sa putem discuta in concret.
Nu se pune problema prescriptiei. Dumneavoastra invocati o actiune in revendicare asupra unui imobil. Dupa cum bine a spus domnul avocat, actiunea in revendicare este imprescriptibila. Cei ce au invocat prescriptia, o invoca sa mai traga de timp. Nu o sa aiba sanse de izbanda pe aceasta cale. Mergeti mai departe cu incredere, incurajat si de faptul ca Primaria a recunoscut ca s-a facut o eroare.
Buna dimineta,

Asa a fost formulata actiunea
"{prin hotararea pe care o veti pronunta, sa dispuneti modificarea Titlului de proprietate nr. 46024/22.06.1994 emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Arges pe numele Cotoi Floarea, în sensul includerii şi a subsemnatei reclamante Radu Maria ca titular al dreptului de proprietate alaturi de Cotoi Floarea, ambele mostenitoare ale autoarei noastre Bajenaru Gherghina.

Solicit instantei de judecata admiterea actiunii astfel cum am formulat-o si, in consecinta, modificarea Titlului de proprietate nr. 46024/22.06.1994 eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor ARGES, titlu emis pe baza propunerii Comisiei Locale de Fond Funciar Mozaceni in temeiul prevederilor Legii nr. 18/1991 a fondului funciar, in sensul includerii si a subsemnatei reclamante in calitate de titular al dreptului de proprietate"

Credeti ca se pune problema prescriptiei?Oricum o sa angajez un avocat,dar va intreb pentru linistea mea sufletesca,sau mai bine spus a mamei ,

Multumesc,

Radu

Alte discuții în legătură

Sfat juridic - titlu de proprietate incorect, prescriptie drept material la actiune johnny_1961 johnny_1961 Intr-un topic mai vechi scriam: \\\\"Mama mea a facut cere la primarie in termenul stabilit de lege sa-i fie restituit pamantul in sup .de 1.5 h,conform anexei ... (vezi toată discuția)
Cerere chemare in judecata a comisia locala de fond funciar mozaceni johnny_1961 johnny_1961 Buna ziua, Va rog frumos cine ma poate ajuta sa intocmesc o cerere de chemare in judecata a COMISIEI LOCALA DE FOND FUNCIAR MOZACENI. Pe scurt ... (vezi toată discuția)
Anulare sau nulitate absoluta Radulex Radulex In cadrul unui proces de revendicare a unui imobil li s-a adus la cunostiinta paratilor ca reclamantii detin un Certificat de Mostenitor intocmit din anul ... (vezi toată discuția)