avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mai prevede Noul cod de Procedura Penala obligatia ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mai prevede Noul cod de Procedura Penala obligatia instiintarii persoanei vatamate despre inceperea urmaririi penale?

In vechiul Cod de procedura Penala (1968), la art. 228 se prevedea:
"(6) In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata. Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare. Dispozitiile art. 245 alin. 1 lit. c1) se aplica in mod corespunzator."
Codul de Procedura Penala - 2014, la Art. 305 - Inceperea urmaririi penale, se pare ca nu prevede obligatia organelor de cercetare penala de a face aceasta comunicare.
Tot ce am gasit in acest sens este stipulat la Art 81, alin (1), lit.d) si e) - Drepturile persoanei vatamate, precum si la art. 85, alin. (1) si (2) - Drepturile partii civile.
Va rog, daca imi poate spune cineva, cum reglementeaza NCPP modul in care partea civila/vatamata poate afla despre momentul - respectiv data inceperii urmaririi penale?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 18:59, 6 Iunie 2014
(8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.

Lasat-ne pe noi sa interpretam articolele, daca ati intrebat v-am raspuns, vedeti dvs la alin. 8 ca se raporteaza la dreptul avocatului partilor si al subiectilor procesuali principali? alin.1 se refera la dreptul avocatului, alin. 8 se refera strict la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.
Acum sunt pe deplin multumit. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restrictionare studiu dosar raluca.raluca20 raluca.raluca20 Buna ziua, Am formulat o cerere catre Parchet pt a-mi oferi oportunitatea de a studia un dosar de urmarire penala. Precizez ca nu s-a pus in miscare actiunea ... (vezi toată discuția)
Xerocopii dosar penal in up. e posibil? Juilk Juilk Pot cere copiii dupa un dosar penal aflat in faza de UP? Eu fiind parte vatamata? sau am doar dreptul de-a studia dosarul? (vezi toată discuția)
Consultare dosar ca inculpat scorpionul10 scorpionul10 Daca esti inculpat poti consulta personal dosarul sau doar ca avocat ai acest drept? Se poate face asta si dupa clasarea dosarului? (vezi toată discuția)