avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Invocarea lucrului judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Invocarea lucrului judecat

Cum se numește invocarea unui lucru judecat dintr-un proces în alt proces in care difera părțile,însă cu obiect și cauze similare ?
Precedent similar sau jurisprudenta
Cred ca noțiunea este ceva invecinat cu lucru judecat ,aș mai dori răspunsuri
notiunea de lucru judecat: Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă. Nu se mai poate deschide un nou proces, intr-un conflict, care a fost solutionat printr-o hotarare definitiva.

Dvs. va referiti la jurisprudenta.

Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Autoritatea de lucru judecat se refera la acelasi caz, adica nu poate fi judecat de doua , ceea ce intrebati Dvs poarta denumirile date mai sus de dl. expert judiciar "apejcab" si anume: precedent judiciar =hotărâre judiciară anterioară care, chiar dacă nu poate constitui izvor de drept penal, are rolul de a orienta practica judiciară la un moment dat si poate fi invocat intr-un litigiu similar actual.

Concret ,Am cîștigat proces contra CNADNR-CESTRIM de anulare a unui proces verbal contravențional /14.04.2011 pt. lipsă rovinietă și acum pe rol,tot cu CNADNR este tot proces de anulare pv pt. lipsa rovinietă din 15. 04.2011.Suntem aceleași părți în ambele procese ,este aceeasi cauză de anulare a p.v. dar obiecte dferite adica pv.de același tip (lipsa rovinietă) dar diferite ca dată a săvîrșirii infracțiunii.Motivațile mele sunt aceleași in ambele procese.Deci cum ,ca ce, pot invoca existența sentinței din procesul deja cîștigat?

Alte discuții în legătură

Curtea de apel Mihaill Mihaill Cum pot ataca o sentinta potrivnica ,a Curtii de Apel[,dupa ce la instanta de fond am cistigat un proces in legatura cu drepturile banesti ale colegilor mei ... (vezi toată discuția)
Exceptia puterii de lucru judecat ciobi2016 ciobi2016 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema. O instanta, intr-o cauza a dat o sentinta definitiva si irevocabila. Daca eu deschid ... (vezi toată discuția)
Contraventii - precedent amenzi anulate pentru lipsa semnaturii olografe Roland Mindrila Roland Mindrila Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă ... (vezi toată discuția)