avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore de munca

Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in afara de ora de pauza pe care o am in fiecare zi.Atata timp cat luna are 21 de zile lucratoare eu cate zile ar trebui muncesc in mod normal ? Mi se pare mult prea multe ore pentru liberele pe care le am.Tin sa precizez ca magazinul are program deschis inclusiv sambata-duminica.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 8 Iunie 2014
justmusy a scris:
Atata timp cat luna are 21 de zile lucratoare eu cate zile ar trebui muncesc in mod normal ?

168 ore
din cate stiu ziua de lucru este de maxim 12 ore si saptamana de maxim 48 de ore si luna avand 21 x 8 = 188 de ore ce este peste se considetra ore suplimentare si se plaresc ori se dau recuperari prin zile libere .
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iunie 2014
sorin_daniel, utilizator
Daca luna are 168 ore lucratoare, ce depaseste aceasta valoare se considera ore suplimentare.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In cazul in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara este stabilit in contractului colectiv de munca sau, dupa caz, in contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123. C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Ok am inteles, dar nu tu decizi cate ore suplimentare vrei sa faci in luna aia, pur si simplu iti da programul si treci la munca.Am cateva zile in care muncesc 10-21 cu o ora pauza de masa.Si cand vrei sa te invoiesti trebuie sa recuperezi dupa ca daca le spui ca tu oricum lucrezi mai multe ore decat ar trebui ei iti spun ca tu nu ai ore suplimentare.Ni s-a dat sa semnam la inceput de an o hartie prin care trebuie sa fim de acord ca lucram ore suplimentare, pe care trebuie sa o semnezi ca dupa aia vei fi vanat si "ucis" :))
Intr-adevar, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Prin urmare, pentru a fi în prezenţa muncii suplimentare, este necesar ca iniţiativa prestării activităţii peste programul normal de muncă să aparţină angajatorului, iar nu salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile CORNELIU56 CORNELIU56 Din Codul Muncii : 1. Art. 122 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare mekaniku mekaniku Buna ziua, Referitor la plata orelor suplimentare, conform: Art. 122 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)