avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamuriri legate de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamuriri legate de mostenire

V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 4 ani (nu am facut succesiunea), iar mama mea acum 4 luni si a ramas casa parinteasca impreuna cu cateva hectare de pamant (proprietate comuna a parintilor mei). Eu mai am un frate vitreg (doar dupa mama - din prima ei casatorie). De mama mea am avut grija impreuna cu fratele meu vitreg pana a murit. In mod normal ar trebui sa se faca succesiunea dupa tatal si dupa aceea dupa mama. Cotele care ar trebui sa ne revina ar fi pentru mine - 11/16, iar pentru fratele meu 5/16 (asa am calculat initial eu). Saptamana trecuta fratele meu mi-a aratat un Testament, autentificat la notar in urma cu 2 ani, (de care eu nu am stiut absolut nimic) facut de catre mama mea (impreuna cu el) prin care mama mea il lasa pe el mostenitor universal si pe mine mostenitor rezervatar, pentru averea ei. Ca urmare a faptului ca pe mine m-a trecut mostenitor rezervatar inseamna ca mie mi se injumatatesc cotele de mostenire care le-as fi avut in mod natural? Eu am calculat noile cote de mostenire in conditiile in care sunt mostenitor rezervatar si ar trebui sa am 17/32 si fratele meu vitreg 15/32?
Rugamintea mea este:
1) Sa imi spuneti daca am calculat bine cotele de mostenire in conditiile in care eu sunt mostenitor rezervatar, respectiv 17/32 - eu si 15/32 - fratele meu vitreg?
2) In cat timp trebuie facuta succesiunea?
3) In conditiile in care prima data se face succesiunea dupa tata si dupa aceea dupa mama eu nu as fi defavorizata? Adica la succesiunea dupa tata, 3/4 imi revin mie si 1/4 ar trebui mamei mele, dar ea murind si desemnandu-l pe fratele meu mostenitor universal ar insemna ca acest 1/4 de la tatal meu care i-ar fi revenit mamei se va duce la fratele meu? Sunt nelamurita in legatura cu acea 1/4.
Daca ar fi o situatie ipotetica (o speta) in care 2 soti in momentul in care se casatoresc au fiecare cate un copil de dinainte de casatorie, adica 1 copil femeia si 1 copil barbatul. Dupa casatorie ei construiesc o casa si nu fac copii. Prima oara decedeaza sotul si dupa aceea soata. Nu se face succesiunea decat dupa moartea celui de-al doilea parinte. La succesiune, copilul barbatului (pt ca el a murit primul) nu este dezavantajat?
Va multumesc si astept raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: baderca2 , utilizator 23:37, 10 Iunie 2014
mai întâi, fratele dumneavoastră a fost adoptat de către tatăl dumneavoastră?
Nu, nu a fost adoptat. Nici nu are numele tatalui meu. Multumesc
atunci hai să calculăm:
1. după decesul tatălui, 1/2 din proprietate îi revine mamei ca bun comun. din 1/2 a tatălui ea mai primește 1/4, adică 1/8, ajungând să aibă 5/8. dumneavoastră vă revine 3/8. la decesul mamei fiecărui frate îi revine 1/2 din proprietate. adică 5/16 fratelui și 11/16 dumneavoastră. ați calculat bine.
acum să zicem că testamentul rămâne valabil. veți avea dreptul doar la rezerva succesorală, adică 1/2 din ceea ce ați fi moștenit fără testament, respectiv 5/32 plus cei 12/32 din partea tatălui, și ați calculat bine și a doua oară.
3. succesiunea nu se poate face altcumva decât urmând succesiunea deceselor.
4. indiferent când s-ar face succesiunea, cel al cărui părinte moare primul se alege cu mai puțin la final. atât e dreptul său.
Va multumesc mult d-le Gicu si succes in continuare!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Mostenire: frati buni, frate vitreg Letavyo Letavyo Buna ziua! Am si eu nevoie de o lamurire. Situatia este urmatoarea: suntem 4 frati buni si avem un frate vitreg din partea mamei, dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)