avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Refuz semnare fisa protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Refuz semnare fisa protectia muncii

Buna ziua, ce masuri se pot lua impotriva unei persoane care refuza semnarea fisei de protectia muncii???
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: craciunminodora , utilizator 11:07, 19 Iunie 2014
Care sunt motivele pentru care refuza semnarea Fisei ? Daca persoana respectiva nu a fost instruita inainte de a i se solicite sa semneze, atunci are tot dreptul sa refuze. Exista angajatori care pur si simplu cer lucratorilor sa semneze fisa individuala de instruire SSM fara ca aceasta solicitare sa fie precedata de prezentarea materialelor de instruire conform Tematicilor de instrire aprobate de angajator.
Instruirea lucratorilor in domeniul ssm se face in baza unor materiale scrise, intocmite cu respectarea tematicilor de instruire aprobate de catre angajator. Aceste materiale se pun la dispozitia lucratorilor si originalul (aprobat de catre angajator) se arhiveaza la persoana care efectueaza instruirea lucratorilor.
Consideram ca instruirea s-a desfasurat corect, s-a realizat verificarea instruirii si in momentul consemnarii rezultatului instruirii in fisa de instruire individuala, in conformitate cu prevederile art. 81 din NM de aplicare a Legii 319/2006 modificata aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari, lucratorul refuza semnarea acesteia

ART. 81
(1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.

Si tinand cont de faptul ca in legea 319/2006 modificata se precizeaza ca una din obligatiile lucratorului este
Art. 23. - (1) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute la art. 22, lucratorii au urmatoarele obligatii:

h) sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora;

Pentru ca nu ati precizat despre ce faza de instruire este vorba sa le luam in ordine
Cel mai simplu este in cazul instruirii introductive generale cand lucratorii care nu si-au insusit cunostintele prezentate nu vor putea fi angajati (insusire inseaman si respectarea prevederilor art 81 din NM prezentat anterior)

ART. 89
(1) Instruirea introductiv-generala se va finaliza cu verificarea insusirii cunostintelor pe baza de teste.
(2) Rezultatul verificarii va fi consemnat in fisa de instruire.
(3) Lucratorii prevazuti la art. 83 lit. a) si d) nu vor putea fi angajati daca nu si-au insusit cunostintele prezentate in instruirea introductiv-generala.

Apoi in cazul instruirii la locul de munca lucratorul nu poate incepe munca daca nu si-a insusit cunostintele din cadrul instruirii
ART. 94
Inceperea efectiva a activitatii la postul de lucru de catre lucratorul instruit se face numai dupa verificarea cunostintelor de cate seful ierarhic superior celui care a facut instruirea si se consemneaza in fisa de instruire individuala.

In cazul instruirii periodice refuzul semnarii fisei de instruire individuala (precizez din nou considerand ca instruirea s-a desfasurat corect) poate fi considerata o incalcare a obligatiilor ce revin salariatilor conform codului muncii
ART. 39
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
e) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;

Iar angajatorul are dreptul aplicarii de sanctiuni conform tot prevederilor din codul muncii
ART. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, (....) si regulamentului intern;
ART. 258
Regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau a reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor.


ART. 263
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
ART. 264
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

ART. 267
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri, persoana in cauza refuza si efectuarea instructajului pe motiv ca nu are timp.
Pentru refuzul instruirii in domeniul ssm puteti aplica persoanei respective prevederile Regulamentului intern al firmei, propunand angajatorului sa-i aplice sanctiuni administrative si daca refuzul se mentine - desfacerea contractului individual de munca.
Daca va contesta in instanta desfacerea CIM, nu va putea avea castig de cauza, in conditiile in care firma va prezenta documente care sa ateste refuzul instruirii in domeniul ssm.
Banuiesc ca este vorba de o persoana cu functii de conducere (!?). Puneti-i la dispozitie materiale intocmite pentru instruire, trimise prin registratura cu nr. de inregistrare/ data si ulterior mergeti cu fisa individuala de instruire in mana sa o semneze.
Puteti sesiza angajatorul despre situatia creata, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.

Alte discuții în legătură

Nu vrea sa participe la instructajul introductiv-general ralucapavelescu ralucapavelescu Buna ziua, Ma confront cu urmatoarea problema: Angajat nou. In prima zi a venit pentru instruire, dar dansul s-a plictisit si a spus ca trebuie sa plece. Nu ... (vezi toată discuția)
Nesemnare fisa ssm conducatorului locului de munca apetra apetra In prima zi de munca lucratorul desemnat mi-a facut atat instruirea introductiva cat si cea la locul de munca. Si mi-a adus fisele SSM/PSI sa le semnez. Peste ... (vezi toată discuția)
Completare fise protectia muncii viorelh viorelh Buna ziua, As vrea sa stiu cine are obligatia de a completa fisele de securitate a muncii (protectia muncii) intr-o companie care are un serviciu propriu de ... (vezi toată discuția)