avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... nesemnare fisa SSM conducatorului locului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

nesemnare fisa SSM conducatorului locului de munca

In prima zi de munca lucratorul desemnat mi-a facut atat instruirea introductiva cat si cea la locul de munca. Si mi-a adus fisele SSM/PSI sa le semnez. Peste tot este semnatura lui, nu si a conducatorului locului de munca. Sunt angajata pe o pozitie TESA unde exista un superior. Acelasi lucru s-a intamplat si pentru un coleg din productie care este in subordinea unui sef de echipa si care a fost instruit o data cu mine. Mi s-a spus ca asa este in companie, instruirile (incluisv periodice) se fac de catre persoana desemnata care semneaza si la persoana care a instruit si la persoana care a verificat. Care sunt riscurile, daca exista? Exista vreo sanctiune pentru nesemnare fisa SSM/PSI de conducatorul locului de munca?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
apetra, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:55, 7 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 81 (1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
(5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/ unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
Procedura din firma dvs. este ilegala legat de semnaturi obligatorii pe fisa individuala de instruire ssm. La un control din partea ITM, inspectorul de munca va constata ilegalitatea si poate aplica sanctiuni contraventionale angajatorului.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si comp0letarile ulterioare mentioneaza:
-art. 20 (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său
-art. 39 (4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare fise protectia muncii viorelh viorelh Buna ziua, As vrea sa stiu cine are obligatia de a completa fisele de securitate a muncii (protectia muncii) intr-o companie care are un serviciu propriu de ... (vezi toată discuția)
Fise ssm +su buna ziua, am o situatie pentru care au pareri diferite: ... alecs96 alecs96 Fise SSM +SU Buna ziua, Am o situatie pentru care au pareri diferite: Am angajati temporari care au semnat fisele de SSM la inceputul activiatii. Se ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm si psi RuxandraLarisa RuxandraLarisa este obligatoriu ca efectuarea instructajului sa fie consemnata in fisele de ssm si psi?sau se poate face pe o coala sa zicem, gen model tipizat(care sa ... (vezi toată discuția)