avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire apartament Prima Casa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire apartament Prima Casa divort

Buna ziua,
Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate din valoarea apartamentului.Nu ne mai intelegem si vrem sa divortam.Casa se va imparti la jumatate sau se va tine cont de faptul ca jumatate din valoare a fost achitata din bani proveniti de la ai mei?
sotii, in timpul casatoriei au bunurile in comun si atat (evident ma refer la cele dobandite in timpul casatoriei). Cota doar se presupune a fi de de 50-50. In urma partajului prin instanta (daca nu va intelegeti amiabil) se va tine cont de aportul fiecarui sot la dobandirea bunului respectiv asa incat cota prezumtiva de 1/2 se poate modifica in orice sens. Depinde foarte mult de dovezile pe care le puteti aduce in acest sens- in special de dovezile scrise. Daca nu reusiti sa ajungeti la un acord cu sotul, nu va aventurati in acest partaj fara avocat.

Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.



Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).

Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.

Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.



Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.

Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.



In probatiune vor fi admin
istrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi egale intre soti ContSters356909 ContSters356909 Buna dimineata! Care sunt drepturile dintre soti asupra bunurilor din timpul casatoriei, in conditiile achizitiei unei case in rate, creditul fiind pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)
Vinzarea unui bun cumparat cu banii obtinuti din vinzarea unui bun propiu petravram petravram Buna ziua. Am cumparat un bun, in timpul casatoriei, cu banii obtinuti din vinzarea unui teren, bun propiu, cumparat inaintea casatoriei.[b] Intrebare : Pot ... (vezi toată discuția)