avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie copil

Buna,va rog frumos daca mi se retine din salar rata unui credit ,cum se calculeaza cei 85 % din venitul net ? Brutul e de 2500,..salar net 2089 din care se retine rata +tichetele masa...la final netul e de 1460.Cei 85% calculam la 2089 sau 1460?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:18, 17 Iunie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Referitor la tichete masa, aveti Ordin 1474/2011:

C. Veniturile care se iau în calcul la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului


Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit.
Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.


OG 111/2010

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.



Deci venitul net nu este influentat de ratele la credit. Venitul net este suma obtinuta dupa aplicarea cotei de 16%.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
ioanbutariu a scris:
Venitul net este suma obtinuta dupa aplicarea cotei de 16%.


Venitul net se obtine prin scaderea din venitul brut a impozitului pe venit si a contributiilor pentru pensie, sanatate si somaj.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
art.3 din OUG 111/2010
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
tudorvaleriu a scris:

ioanbutariu a scris:
Venitul net este suma obtinuta dupa aplicarea cotei de 16%.


Venitul net se obtine prin scaderea din venitul brut a impozitului pe venit si a contributiilor pentru pensie, sanatate si somaj.


Eu cand spuneam venit net mai sus, ma refeream la ce se obtine "in mana". Scuze pt confuzie, dar de fapt venitul definit de Codul fiscal este: venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, şi următoarele....

Deci venitul net definit de Codul fiscal, referitor la salarii, este inainte de aplicarea cotei de 16%.


Cod fiscal :

ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii

(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.

(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:

a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, şi următoarele:

- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;

- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în materie, la schemele de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 de euro;


Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului iulianaorheanu iulianaorheanu daca se opteaza pentru 85% din venit pe o perioada de 2 ani,intrebarea mea este la venitul realizar se ia in calcul si bonurile valoirice(doar sunt ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil emilianicolau emilianicolau Buna ziua, As vrea sa stiu daca la baza de calcul a indemnizatiei crestere copil se ia in calcul venitul net inainte de impozitare sau dupa impozitare. ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie Verita Verita Buna ziua, imi spuneti va rog la calculul pentru indemnizatie se iau in calcul si bonurile de masa? Salarile adunate fara bonuri de masa pe ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)