avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 600 PFA-obligatoriu daca nu sunt angajata?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 600 PFA-obligatoriu daca nu sunt angajata?

Buna ziua,
Mi-am infiintat un PFA si nu sunt angajata in alta parte.
Cei de la ANAF mi-au spus ca tb sa depun si D600 cu acel venit minim de 805 lei lunar pana la sfarsitul anului, deoarece nu sunt angajata.
Este obligatoriu sau nu?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 14:06, 16 Iunie 2014
Nu se depune daca venitul net estimat este sub 804 lei pe luna.
Da. Trebuie sa o depuneti daca v-ati infiintat in acest an ca pfa, in maxim 15 zile de la iesirea actelor de la registrul comertului, odata cu D220. Pentru acest an valoarea lunara minima asigurata e 804 lei si rezulta 252 lei contributie la pensie lunara de plata, valoare deductibila.

Din normele de aplicare a art. 296.22 cod fiscal:
"Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare".
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
george-neagu, moderator
Eu din urmatoarele inteleg ca nu se depune / plateste pensia daca realizeaza sub 804 lei net pe luna ( realizare sau estimare)

ART. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

Norme metodologice: ART. 296^22
Încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcţie de:
.....
- venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistem real pentru pfa de a vinde legume fructe la piata debves debves Buna ziua!Mi-am facut pfa pentru a vinde legume fructe in piata.Mai trebuie depuse actele la finante pentru a determina sistemul de impozitare ,plati etc.Am ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pt.pfa carmenbn carmenbn 1.Am o PFA care a obtinut in anul 2012 venituri nete,ca medie de 670 lei pe luna(am impartit 8040 venit net anual realizat la 12 luni).Pt.anul 2012 nu am depus ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)