intr-un dosar care are ca obiect contestarea unei decizii de concediere, avocatul institutiei incearca sa influenteze completul de judecata cu documente expirate si face, in opinia noastra, fals si uz de fals.
concret, avocatul a venit in procesul in care sunt parte cu o fisa a postului din 2007, de la un departament care nu mai exista si a sustinut ca fisa respectiva este valabila iar in baza ei s-a facut evaluarea. arat ca departamentele respective nu aveau acelasi tip de activitate, iar fise noi de post nu au fost intocmite.
institutia a pierdut la prima instanta si a facut apel. in plus, in cerea de apel avocatul face in mod repetat afirmatii care se bat cap in cap, face exces de cuvinte, iar dosarul a ajuns la peste cinci kilograme de "documente" irelevante.
ce sanse sunt daca voi face plangere penala pentru fals si uz de fals?
Dreptul la aparare in privinta sustinerii apararii clientului nu constituie nicio infractiune.
In mod normal avocatul trebuie sa fie fara mila fata de adversar si sa ii suprime orice sansa de reusita.
Adica sa isi decimeze pur si simplu adversarul.
Poate ca falsurile pleaca de la conducerea unitatii cu care va judecati si aveti posibilitatea de a va inscrie in fals daca aveti acest interes procesual...
voi face plangere penala impotriva avocatului pebtru fals si uz de fals.
avocatul respectiv nu este in cauza doar avocat. el a facut parte din comisia de patru care a proiectat concedierea colectiva, iar evaluarea salariatilor fara existenta unor fise de post actualizate reprezinta, in opinia noastra, nu doar incompetenta, ci si o ilegalitate care a produs prejudicii grave celor concediati. X-(
Sunt intr-o situatie relativ similara. Decizia mea de concediere contine falsuri grosolane, au fost numarate sarcini din fisa postului meu in descrierea fisei postului colegelor care nu au fost restructurate, pentru a justifica avantajul lor numeric de sarcini. Efectiv o alba neagra cu sarcinile din fisele de post. La mine ambele instante, de Fond si de Apel, au respins dosarul desi ma tem ca s- a intervenit cu influenta in justitie angajatorul fiind un gigant cu mii de angajati si legaturi nebuloase cu lumea politica din Romania.
Pot depune pangere penala pentru redactarea Deciziei de concediere cu fals si uz de fals, deci contra angajatorului care a redactat Decizia cu falsuri usor de demonstrat raportat la fisele posturilor?
Acceptarea plangerii penale ei ar insemna automat anularea Deciziei de concediere, chiar daca s-a pronuntat o decizie definitiva ? ce ma intereseaza in special este sa recuperez cheltuielile de judecata, de cateva mii de euro, deci daca plangerea penala s-ar accepta sau m-ar chema la negicieri, miza ar fi recuperarea pierderii din cheltuieli de judecata.
Înscrierea în fals este o acțiune prin care se contestă veridicitatea unui înscris depus ca probă într-un litigiu. De obicei , acest procedeu se foloseste in litigiile civile, procedura fiind reglementată de codul de procedură civilă