x a facut un antecontract de mana cu Y in 1950 ptr. un teren.
x a platit toti banii, insa Y a decedat in 1956 si contractul nu s-a mai facut.
in 2006 x face crr de uzucapiune impotriva comunei prin primar ptr teren
(anterior x a facut crr de constatare a vacentei succesorala a lui Y - acum exista hot jud irev ca comuna e succesor)
comuna se apara si spune ca terenul a intrat in patrimoniul statului/comunei inca din 1956(evident de cand a murit y) insa a intrat in proprietate puiblica - deci degeaba a platit x impozit etc ca nu poate uzucapa.
Consider ca se aplica legea de la data deschiderii succesiunii (1956) - dar legea prevedea ca intra in propr publica sau nu ?
Cum apreciati - e sau nu susceptibil de a fi uzucapat ?
Legea 213/1998 in anexele sale, prevede clar ce bunuri reprezinta proprietate publica (pe categorii administrative: proprietate publica a statului, a judetului repsectiv a localitatii). Daca categoria de folosinta a bunului respectiv nu se gaseste in acele anexe si bunul nu a fost inscris in inventarul bunurilor domeniu public ale comunei, probat prin hotarare de guvern, comuna "mananca gogosi": terenul este proprietate privata!!! Plus ca pana in 1989, comunele nu aveau in proprietate, nici publica nici privata, terenuri (acestea apartineau CAP).
Am discutat astazi cu un fost judecator, actualmente avocat, pe aceasta problema si mi-a zis ca trebuia o alta abordare a problemei.
Statul, in calitate de succesor, a mostenit si obligatia de a incheia un act autentic! Asadar trebuia sa chemati in judecata statul si sa cereti o hotarare care sa tina loc de act autentic.
Mi-a si dat exemple in care a castigat astfel de procese si itele erau si mai incurcate - vanzatorul promitent avusese un mostenitor care nu incheiase nici acesta contractul si de abia pe acesta il mostenise statul.
Cat despre proprietate publica vs privata, a zis ca e fara indoiala mostenirea a intrat in prop privata dar oricum trebuie studiata si hartogaraia.
Revendicare teren
florin444
Buna ziua,as dori sa stiu daca mai pot emite pretentii la un teren care apartine familiei din partea tatalui meu(decedat) si de care eu am aflat abia dupa ... (vezi toată discuția)