avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua.am o intrebare in legatura cu pensia de urmas,si anume: tata a murit si mama intreaba daca are dreptul dupa sot la pensie de urmas.precizez ca mama are o pensie de 900 Ron.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:40, 15 Iunie 2014
Legea 263/2010

ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

ART. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmas;


La alegere:
Pensia propie,sau 50% din cea a sustinatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie dupa decesul unuia dintre soti Adriana68 Adriana68 Avand in vedere ca sunt multe pareri in jurul meu, legate de pensia sotului ramas in viata , va intreb urmatoarele : Daca mama are pensia de 900 ron iar tata, ... (vezi toată discuția)
Pensie mariana genoiu mariana genoiu buna Tata a murit acum 2 luni.Avea o pensie de 1100, mama are pensia de 550 si nu se prea ajunge .Intrebarea mea este:exista posibilitatea ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Pensie rotarugeorgeta rotarugeorgeta Buna ziua!Sotul mamei mele a decedat, acum un an si noua luni.poate lua mama pensia lui?Sa renunte la a ei ?persoana fizica (vezi toată discuția)