avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare ajutor de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare ajutor de deces

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti, in cazul in care unui angajat ii decedeaza sotia, aceasta fiind in intretinerea angajatului, daca societatea este obligata sa acorde ajutorul de deces angajatului.
In cazul in care se acorda ajutorul de deces suma este de 2.298 de lei sau jumatate din aceasta?
Cel mai recent răspuns: kitty_26g , utilizator 13:06, 16 Iunie 2014
Suma exacta depinde de valoarea stabilita in contractul colectiv de munca incheiat de sindicatul firmei la care lucrati.
Multumesc,
Ajutorul de deces este reglementat de Legea 263/2010 si se acorda obligatoriu.
Ajutorul de inmormantare este cel care ar trebui reglementat in CCM, dar nu este obligatoriu.
Eu vroiam sa stiu daca se acorda in cazul in care sotia decedata este in intretinerea angajatului, pentru ca din lege asa inteleg, dar nu sunt sigura.
da , se acorda in proportie de 1/2, asa cum ati spus anterior.Aceasta cu conditia ca persoana decedata sa fi fost in ingrijirea salariatului respectiv , sa nu beneficieze de pensie sau sa nu aiba contract de asigurat.
Angajatorul ii plateste 50% din 2298 lei, suma pe care o recupereaza apoi, prin D112, din sumele reprezentand contributia pentru pensie.
Beneficiaza de ajutor de deces si pensionarul sau asiguratul, caruia i-a decedat un membru de familie. Se consideră membru de familie : soţul, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Ajutorul de deces se acordă, in baza unei cereri la care se ataseaza :
- certificatului de deces original si copie ;
- actului de identitate al solicitantului original si copie ;
- cupon de pensie al persoanei decedate/sustinatorului ;
- dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Pentru anul 2014 cuantumul ajutorului de deces este:
-in cazul decesului asiguratului/pensionarului 2.298 lei;
-in cazul decesului unui membru de familie 1.149 lei.

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru somer Srb Srb In cazul de deces al tatalui somerului, se poate acorda vreun ajutor financiar ? Daca da, ce acte trebuie si unde trebuie mers? Banuiesc ca trebuie actul de ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare sorinioan sorinioan Buna ziua,am o problema si as dori sa ami raspundeti,sotia a nascut un copil,a trait cateva zile dupa care a decedat,nu suntem casatoriti dar am recunoscut ... (vezi toată discuția)