avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ACHITAREA DAUNA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ACHITAREA DAUNA

Am o firma de transport marfa.
La o cursa s-a deteriorat o parte din ambalajul marfii si beneficiarul nu a mai primit marfa.
A trebuit sa o duc inapoi.
Aceste curse nu au fost platite.
Eu solicit la asiguratorul la care am facut asigurarea de marfa tip CMR plata pagubei ambalajului si a platii cursei dus -intors care nu mi au fost platite pt ca beneficiarul a refuzat marfa.
Asiguratorul vrea sa imi plateasca doar paguba datorita deteriorarii partiale a ambalajului.
Consider ca nu e corect.
D-voastra ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:47, 18 Iunie 2014
Asigurarea CMR, are riscuri generale stricte si suplimentare solicitate/ negociate cu asiguratorul inaintea oricarei curse..Fac obiectul asigurarii numai raspunderile ce ii revin transportatorului in calitate de caraus pentru pagube produse marfurilor transportate cu vehicule, potrivit prevederilor de la art.17 si 23 din "Conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (C.M.R.)", atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara acestuia.
Este de vazut daca se poate incadra aici exonerarea:

ARTICOLUL 17
1. Transportatorul este raspunzator pentru pierderea totala sau partiala sau pentru avariere, produse intre momentul primirii marfii si cel al eliberarii acesteia, cat si pentru intirzierea in eliberare.
2. Transportatorul este exonerat de aceasta raspundere daca pierderea, avaria sau intarzierea a avut drept cauza o culpa a persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, un ordin al acesteia nerezultand dintr-o culpa a transportatorului, un viciu propriu al marfii sau circumstante pe care transportatorul nu putea sa le evite si ale caror consecinte nu le putea preveni.

Mai precis, cine a dat ordinul de returnare marfa?
Pe de alta partemai exista si prevederile Art.23:

1. Cand in conformitate cu dispozitiile prezentei Conventii, este pusa in sarcina transportatorului o despagubire pentru pierderea totala sau partiala a marfii, aceasta despagubire este calculata dupa valoarea marfii la locul si in momentul primirii acesteia pentru transport
...........
4. In plus, se restituie taxa de transport, taxele vamale si alte cheltueli ivite cu ocazia transportului marfii, in totalitate in caz de pierdere totala si proportional in caz de pierdere partiala; alte daune - interese pentru pierdere nu sunt datorate.

Ramane sa decideti unde va incadrati.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare cmr onilogi onilogi Buna ziua! In urma cu 2 ani am avut un accident rutier cu un ansamblu cap tractor+ semiremorca incarcata cu marfa din Italia cu destinatie Vatra Dornei, ... (vezi toată discuția)
Despagubire asigurare cmr Sergiu22SV Sergiu22SV Buna ziua! As vrea sa stiu daca societatile de asigurari despagubesc riscul imigrantilor. Concret: pe parcursul unui transport de marfuri, produse ... (vezi toată discuția)
Asigurare cmr seby1 seby1 Am si eu o dilema. Voi numi cu litere \"participantii\" dilemei: A- expeditor marfa B- casa de expeditii C- transportator D- destinatar marfa Daca A ... (vezi toată discuția)