avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita sau expresa a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita sau expresa a mostenirii

Se poate sustine ca nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit, intrun proces de dezbaterea succesiunii, atata timp cat nici in prealabil nu s-a dispus dezbaterea in fata unui notar, ci direct cu actiune in instanta, fara a fii instiintat in vreun fel de intentiile reclamantei ?
Declaratia de la notar este de acceptare a succesiunii? Ce scrie mai precis?Restul nu valoreaza ca acceptare tacita.
Am declarat ca:
1 am acceptat pus si simplu, in calitate de fiu, succesiunea defunctei mamei, asa cum reiese din certificatul de deces eliberat in data de 29.01.1993, respectiv succesiunea defunctului tata, decedat la 25.09.2012
2. am participat la cheltuielile de mormantare ale ambilor parinti
3. dupa decesul mamei, am participat la efectuarea de lucrari agicole si am cules partial recolta pe care mi-am si insusit-o
4. l-am ajutat pe tatal meu, la mici lucrari prin gospodarie
5. am contribuit la plata taxelor si impozitelor pentru bunurile ramase de pe urma defunctei mele mame
6. am participat cu ceilalti mostenitori la discutii cu privire la partajul bunurilor lasate de defuncti
În lipsa unor declaraţii privind acceptarea celor două succesiuni, vă puteţi folosi doar de invocarea existenţei actelor de acceptare tacită.

Unele dintre actele savarşite de dumneavoastră au acest caracter (de exemplu, culegerea şi însuşirea recoltei de pe terenurile aparţinînd defuncţilor). Altele (cum ar fi ajutorul dat tatălui în gospodărie), nu.

Ceea ce vă trebuie este un avocat bun, care să speculeze în interesul dumneavoastră toate acele acte săvîrşite prin însuşirea calităţii de moştenitor. Cu sfaturi de pe forum nu puteţi cîştiga.
Va multumesc !
gruia19 a scris:

Se poate sustine ca nu am acceptat mostenirea nici expres, nici tacit, intrun proces de dezbaterea succesiunii, atata timp cat nici in prealabil nu s-a dispus dezbaterea in fata unui notar, ci direct cu actiune in instanta, fara a fii instiintat in vreun fel de intentiile reclamantei ?


Nu are relevanta acest aspect.
Poate sa va inlature de la mostenire daca avocatul stie cum sa se judece...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)