avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordarea indemnizatiei de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordarea indemnizatiei de crestere copil

Am contract de munca cu perioada determinata pana la 30 iunie 2014.Din ianuarie 2014 am intrat in medical de risc maternal.Pe 21 mai 2014 am nascut iar cele 42 de zile de postnatal se implinesc pe 1 iulie 2014 data cu care imi inceteaza si contractul de munca iar angajatorul nu vrea sa mi-l mai prelungeasca.Care sunt pasii de urmat pentru a nu pierde indemnizatia de crestere.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:31, 21 Iunie 2014
1. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data de 1 iulie 2014 cand expira perioada pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati dvs. la acea data.
- Angajatorul nu are obligatia sa va prelungeasca CIM daca nu doreste acest lucru.

2. Dupa terminarea concediului de maternitate (prenatal si postnatal) puteti depune actele la Primarie pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

3. Puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC chiar daca va este incetat CIM.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns!As mai avea o nedumerire.ziua de 1 iulie ,practic am cim inchis iar eu nu am terminat cele minim 42 zile de postnatal.pot depune dosarul dupa doar 41 zile de po stnatal?Concediul de maternitate se termina la o zi dupa incetarea cim. Mai am o intrebare:angajatorul este obligat pt plata concediului de risc maternal la sfarsitul fiecarei luni sau dupa ce i se vireaza de la stat dupa un an.Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
popa1979, utilizator
1. In aceasta situatie ultimul certificat de concediu de maternitate il puteti depune la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care va plati indemnizatia.

2. Chiar daca la angajator veti figura cu numai 41 de zile de concediu postnatal indemnizatia pentru CCCV se plateste incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. Angajatorul are obligatia legala sa plateasca indemnizatiile pentru concedii medicale in fiecare luna dupa care el recupereaza banii de la CJAS.


4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


5. Daca aveti concedii medicale neplatite sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal claudya23 claudya23 buna ziua.am o problema cu angajatorul meu care nu vrea sa imi plateasca concediu prenatal.mentionez k am intrat in concediu prenatal in luna mai.pe data de 6 ... (vezi toată discuția)