avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

de astazi sunt in concediu prenatal.spuneti-mi va rog daca cei 85% primiti sunt din media veniturilor sau numai din venitul salarial
mentionez ca sunt angajata cu contract de munca de peste 12 luni dar realizez venituri si dintr-un contract de mandat cu un broker de asigurari, venit pentru care am platit cei 16 si respectiv 5,5%cas
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:55, 23 Iunie 2014
1. Indemnizatia pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) este de 85% din baza de calcul care este formata din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.

2. Veniturile brute care se iau in calcul sunt acelea pentru care s-a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

3. - Indemnizatia de concediu de maternitate se plateste separat de catre fiecare angajator al dvs.
- In calitate de broker de asigurari beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate daca angajatorul sau dvs. ati platit conta de contributie de 0,85%.

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.


5. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si postnatal oanalarisa oanalarisa Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie, incepand cu 3 mai urmeaza sa intru in concediu prenatal , si am lucrat in ultimele 6 luni sub contract de mandat ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Icleanu Icleanu buna ziua, doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iulianaurelstanila iulianaurelstanila pentru calculul concediului maternal se iau incalcul urmatoarele :1. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare ... (vezi toată discuția)