avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufructuarul poate inchiria?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufructuarul poate inchiria?

Buna ziua! Va rog sa-mi dati o parere cu privire la o problema: in urma cu mai multi ani, in baza unui contract de vanzare-cumparare am dobandit un apartament impreuna cu sora mea, in cote egale(50-50), de la parintii nostri, stipulandu-se dreptul de uzufruct viager. Intre timp, tata a decedat ramanand mama care intentioneaza sa se mute din apartamentul in care are dreptul uzufruct si sa-l inchirieze unor straini. Legal, pot sa faca lucrul acesta? Mentionez ca de apartamentul respectiv se mai folosesc copiii altor 2 surori alea noastre care au fost date deoparte la momentul semnarii acelui contract. Pentru ei incerc sa ma opun pentru a nu fi dati afara de matusa si bunica lor ”binefacatoare”. Ajutati-ma sa inteleg, ce drepturi si obligatii are uzufructuarul si coproprietarii de nula proprietate? Se poate inchiria fara acordul meu?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ionutneamtu , utilizator 10:09, 24 Iunie 2014
DA, in conditiile legii.
vezi:
NCC -CAPITOLUL II
Uzufructul
SECŢIUNEA a 2-a - Drepturile şi obligaţiile uzufructuarului şi ale nudului proprietar
Art. 709 - Drepturile uzufructuarului
În lipsă de stipulaţie contrară, uzufructuarul are folosinţa exclusivă a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.
Art. 710 - Fructele naturale şi industriale
Fructele naturale şi industriale percepute după constituirea uzufructului aparţin uzufructuarului, iar cele percepute după stingerea uzufructului revin nudului proprietar, fără a putea pretinde unul altuia despăgubiri pentru cheltuielile ocazionate de producerea lor.
Art. 711 - Fructele civile
Fructele civile se cuvin uzufructuarului proporţional cu durata uzufructului, dreptul de a le pretinde dobândindu-se zi cu zi.
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)
Chiriasi imobil cu uzufruct Bighydeva Bighydeva Buna seara, as dori sa stiu daca o persoana care locuieste intr-un imobil in baza unui contract de uzufruct poate aduca persoane straine in acel imobil, de ... (vezi toată discuția)
Cine plătește utilitățile și impozitul in cazul donației cu uzufruct? cyan cyan Dupa donarea unui apartament cu clauza de uzufruct viager trebuie schimbate contractele de furnizare utilități, ex. energie electrica, gaz, pe numele ... (vezi toată discuția)