avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fosta sotia ascunde actul de proprietate al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fosta sotia ascunde actul de proprietate al apartamentului comun, punandu ma in imposibilitatea de a mi preschimba cartea de identitate

Fosta sotie( suntem divortati, dar nu am efectuat partajul dupa divort) a ascuns actul de propritate al apartamentului comun. Mi s a refuzat eliberarea unui duplicat motivatia fiind ca" sotia fiind pe titlul de proprietate, ambii proprietari trebuie sa semneze pentru eliberarea unui duplicat".Ori tocmai asta e problema: sotia obstructioneaza actiunea mea.Mentionez ca duplicatul imi trebuie pentru a mi preschimba actul de identitate.Cum pot sa rezolv situatia pentru a mi putea preschimba cartea de identitate?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:26, 27 Iunie 2014
Atunci nu va raman foarte multe solutii.
Totusi, cine (ce institutie / firma / regie de stat) va refuza eliberarea unui duplicat dupa contractul de cumparare?
Va intreb pentru ca cea mai simpla solutie este sa ii convingeti pe aceia sa va dea totusi duplicatul, o copie, ceva.
Sau sa aflati ca respectivul contract s-a facut la notar, si sa mergeti la arhivele notariale...

Strict juridic, rezolvarea problemei dvs. sta in unul (sau mai multe variante de) procese / litigii. De ex.: partajul apartamentului - asta ar fi si cea mai "curata" solutie pentru reglementarea situatie bunurilor comune, in general. Sau actiune in instanta pentru obligarea firmei / regiei sa va elibereze un duplicat.

Insa litigiile costa si dureaza. Solutiile alternative s-ar putea dovedi mai bune.
O idee este sa somati sotia prin avocat sau executor judecatoresc sa va puna la dispozitie actul, sub amenintarea unui proces. Insa daca nu cedeaza, nu prea aveti ce sa-i faceti in afara de ... actiune in instanta. Poate, de frica partajului, sotia va va pune actul la dispozitie...
O alta idee este sa convingeti institutia care v-a vandut apartamentul / pastreaza arhiva sa va dea duplicat. Aici aveti mai multe sanse, fiind totusi unul dintre proprietarii apartamentului. Incercati poate o audienta la director sau la jurist(i). Sau somati-i pe acestia prin avocat.
Alta idee e sa incercati sa faceti intabularea in CF a apartamentului. Poate un cadastrist descurcaret va obtine mai usor duplicat dupa contract.
Nu cred ca are contract de vanzare-cumparare, parca imobilele nu pot fi vandute fara cadastru. Poate titlu de proprietate... in fine, pentru a-si face acum carte de identitate nu prea are importanta daca nu poate intra in posesia actului.

bantas, daca imobilul nu este inregistrat in Cartea Funciara si dvs. locuiti efectiv acolo puteti da la Evidenta o declaratie pe proprie raspundere (Anexa 14); declaratia va fi verificata de politistul de ordine publica / sectorist, acesta va certifica existenta unui imobil si faptul ca locuiti la acea adresa.
Ares-3 a scris:

Nu cred ca are contract de vanzare-cumparare, parca imobilele nu pot fi vandute fara cadastru.


In zona de sud a tarii, in trecut, se puteau cumpara imobile fara sa fie inscrise in CF.
Mai ales cumpararea initiala, de la structura de stat care a fost proprietarul initial in anii '90, s-a facut fara CF / cadastru. La acel tip de contracte foarte m-am gandit eu.

Ares-3 a scris:

bantas, daca imobilul nu este inregistrat in Cartea Funciara si dvs. locuiti efectiv acolo puteti da la Evidenta o declaratie pe proprie raspundere (Anexa 14); declaratia va fi verificata de politistul de ordine publica / sectorist, acesta va certifica existenta unui imobil si faptul ca locuiti la acea adresa.

Foarte buna idee, daca (1) bantas mai locuieste la adresa si (2) lucratorul de politie e receptiv la aplicarea procedurii.
Conditia nr. 1 este esentiala, nr. 2 nu depinde de politist :)
Daca utilizatorul locuieste acolo da o declaratie pe propria raspundere la Evidenta dupa care acest serviciu solicita politiei verificarea in teren.

OUG 97/2005:
Art. 28
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
[...]
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

Am pus si d), poate utilizatorul este inscris la Registrul agricol, poate ii foloseste utilizatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac? :( simoneangel simoneangel Am incercat sa imi fac carte de identitate cu extrasul de carte funciara, dar cei de la politie au refuzat sa imi accepte asa ceva. I-am intrebat daca pot ... (vezi toată discuția)
Partaj intre parinti gabriel1985 gabriel1985 Am 23 de ani si parintii mei au divortat in toamna 2008. Tatal meu s-a mutat in alta localitate cu o alta persoana, iar eu cu mama am ramas in casa care era pe ... (vezi toată discuția)
Actul casei pentru schimarea cartii de identitate Derulator Derulator Bună ziua, La preschimbarea cărţii de identitate mi s-a cerut actul de casă.Eu am o hotărâre judecătorească de retrocedare, în baza căreia am mai ... (vezi toată discuția)