avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare de munca

buna
am si eu o problema legala. am patit azi la servici. sunt angajata cu norma intreaga, 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana. in contractul meu spune ca angajatorul poate "solicita" ore suplimentare. in cadrul firmei la care lucrez exista si program 12-24-12-48. insa azi, sefa de linie mi-a venit cu aiureala ca maine (joi 26 iun 2014) si vineri, si pe termen nedeteriminat vom lucra in program de 12 ore pe zi ( 12 cu 12 ) din care 4 ore pe zi vor fi platite ca ore suplimentare. i-am spus frumos ca nu pot sa raman maine la ore suplimentare, am programare facuta de 2 saptamani la dentist. in urma celor spuse de mine, sefa s-a enervat si mi-a zis ca vin maine obligatoriu 12 ore ca altfel ma pune absenta nemotivata pe 4 ore si imi taie bounrile de masa pe intreaga luna (21 de bonuri in valoare de aprox 200lei la un loc). i-am zis clar ca nu ma poate obliga legal sa raman peste program si nici sanctiona disciplinar pt aceasta, si am intrebat daca nu cumva am trecut la 12-24-12-48 si nu stiu eu. ca urmare a continuat cu amenintarile, injuriile, vb urate care nu are sens sa le rostesc, toate cu intelesul ca programul meu de munca nu mai este cel din contractul semnat, ci 12-12-12..... la infinit si sambata 8..... si ca daca nu ma supun imi ia bonurile. acum intrebarea CE MI SE POATE INTAMPLA DACA DUPA 8 ORE PLEC ACASA ? legal vorbind, pot fi sanctionata de catre firma angajatoare in vreun fel? tin sa mentionez ca nu am semnat acordul privind ore suplimentare saptamana aceasta sau orice alta zi din anul acesta. va rog, un sfat urgen ca maine dau de scorpie
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2014
silviaungurean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 6 Septembrie 2014
buna,
va scriu din nou deoarece m-am intalnit cu aceeasi problema inca o data. vesnicele ore suplimentare. au existat ore suplimentare sambata la care am fost de acord sa merg si la care nu. si totul a fost bine. acum au venit, iar, cu aiureli de 12 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. astazi am fost informati ca de luni dupamiaza vom intra la ora 19 in schimb de 12 ore, timp de 5 zile, adica pana sambata dimineata la ora 07. nici eu, nici 90% din colegii mei nu am acceptat propunerea angajatorului, refuzand sa semnam foile de transport care sa confirme ruta ( nu au existat liste de semnat pentru prestarea orelor suplimentare si condtiile in care acestea vor fi platite sau timpul tiber acordat in schimb ). dupa acest refuz din partea noastra, am fost amenintati ca daca nu venim de la ora 19, vom fi pusi nemotivati pe 4 ore iar consecintele vor fi anularea tichetelor de masa pe intreaga luna septembrie, scaderea din salariu a sumei de bani echivalente biletelor de transport ( transport asigurat gratuit de catre angajator, cu o firma subcontractata ) si, dupa 3 zile de absente nemotivate, desfacerea contractului individual de munca. suntem angajati cu norma de 40 de ore pe saptamana, 8 ore pe zi, sau schimburi de 12 ore urmate de perioada de odihna de 24 sau 48 de ore " fara a depasi durata maxima a timpului lunar de lucru". mai specifica si urmatoarele " programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractul colectiv de munca aplicabil. salariatul va efectua ore suplimentare, la solicitarea angajatorului, ori de cate ori este necesar pentru buna desfasurare a procesului de productie, in conformitate cu legislatia in vigoare." cata libertate ii acorda de fapt angajatorului acest alineat din contract? ce riscam de fapt, ca salariati, in saptamana ce urmeaza? suntem revoltati, ingrijorati si frustrati de acest fapt.eu personal nu pot, din cauza fizionomiei mele firave sa rezist o saptamana asa, si nici nu vreau, din principii morale, sa merg la 12 ore, insa multi dintre colegii mei au cel putin un copil acasa, de care nu vor avea timp sa se mai ocupe si nu au cu cine sa il lase in grija in acest timp, si isi pun problema ca risca sa ramana si fara salariul mizerabil pe care il au daca nu se conformeaza cu pretentiile sefilor. ce putem face?
1. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

2. Având în vedere că angajatorul este cel care va plăti remuneraţia, în plus faţă de salariu, este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea muncii suplimentare. Această solicitare nu trebuie să îmbrace forma scrisă. Se cere de asemenea şi acordul salariatului, care poate fi şi tacit, rezultând din prestarea muncii suplimentare.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

4. . În conformitate cu dispoziţiile art. 41 alin.1 din Codul muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală numai în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege.

art.41
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Prin urmare, daca angajatorul decide unilateral modificarea c.i.m., decizia acestuia poate fi contestata in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare torokaty torokaty Respectele mele Doresc un raspuns la intrebarea urmatoare De vreo doi ani suntem la un program de lucru de 7 ore pe zii, in cursul acestui interval se ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)