avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va rog sa ma ajutati!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va rog sa ma ajutati!

Buna ziua! Am fost anuntata ca voi fi data in somaj prin telefon, preaviz pana pe 15 mai. Magazinul unde lucram s-a inchis in 30 aprilie. In contractul de munca scrie "perioada de preaviz in cazul concedierii 20 zile lucratoare". Nu am primit salariul pe luna aprilie. Cum pot primi preavizul cf contractului? Preavizul se plateste? Banii pe concediu de odihna pt anul acesta?Suntem 3 angajati in aceeasi situatie. Firma e din alt judet (activitate, productie, desfacere si distributie), mai are un magazin in oras si in alte orase. Preavizul nu se semneaza si de noi? Ce alte drepturi mai am?
Cel mai recent răspuns: Lary_13 , utilizator 15:47, 11 Mai 2009
Preavizul trebuie sa fie comunicat in scris angajatului, personal sau cu confirmare de primire. Nu are nicio valoare instiintarea prin telefon. Salariul pe luna aprilie trebuie sa il primiti in luna mai. Mai asteptati pana la data obisnuita la care primiti salariul si tineti-ne la curent. Avand in vedere ca lucrati in comert, va trebui sa cereti, dupa ce primiti preavizul, si acordarea a 2 salarii compensatorii, conform CCM la nivelul ramurii comert. Perioada de preaviz de 20 zile lucratoare se plateste normal. Mai mult, angajatorul poate fi de acord sa nu prestati decat 4 ore, pentru a va putea gasi un alt loc de munca, cu plata integrala a salariului.
Multumesc! Nu am unde presta 4 ore, nici nu mi-au cerut. Magazinul era al firmei, cu 4 angajati, unul si-a dat demisia iar 3 nu. Celalalt magazin din localitate are 4 angajati. Firma angajatoare nu e din judet. Avan in vedere ca nu mai lucrez de la 1 mai, acum suntem in 11 mai si eu nu am primit nimic decat doar au spus ca pe 15 mai mi se incheie cartea de munca, eu ce pot face? Astept!?
Faceti o adresa scrisa, pe care sa o trimiteti la angajator cu confirmare de primire, in care solicitati acordarea celor 2 salarii compensatorii (cum v-am scris mai sus), si contravaloarea zilelor de concediu odihna neefectuate pe acest an. Apoi, asteptati sa primiti decizia de concediere. Spuneti-ne cand ati primit-o, daca ati primit drepturile salariale si apoi va vom spune urmatorii pasi pe care trebuie sa ii faceti.
Statul de plata anul acesta nu l-am semnat. Am fost sunata azi sa merg la celalalt magazin din oras sa-mi iau avansul pentru luna aprilie. Ultimul salar l-am luat pe 15 aprilie, lichidarea pe luna martie. Nu cred ca-mi vor da toti acesti bani de care spuneti. Imi vor da banii cu "taraita" sau toti odata? Nu am vorbit niciodata cu patronul, nu raspunde la telefon. Angajatii de la firma trebuie sa-i sun eu si sa-i intreb, aici in localitate nu am cu cine vorbi.
Raspuns.
1. Preavizul nu se anunta prin telefon.
2. Nu numai ca trebuie sa dea preavizul dar trebuie sa incheie contractul individual de munca cu o decizie de reducere de personal.
3. Preavizul este de 20 de zile si nu de 15 zile. Temei legal Contractul Colectiv de Munca la Nivel National , care s-a impus ca lege, in urma deciziei Curtii Constitutionale.
4. Preavizul se plateste de angajator.
5. Atentie:
a) In termen de o luna de la data lichidarii trebuie depus de dv. dosarul de somaj, dar nu mai tarziu de 12 luni (termen de decadere).
b) Dosarul de somaj il depuneti dv. si se cere:
- Carnetul de munca;
- Adeverinta anexa 26;
- Copie carte de identitate (buletin);
- Actele de calificare (formare profesionala)
- Certificat de nastere ale copiilor daca sunt minori;
- Adeverinta de la medicul de familie daca sunteti apta de munca.
- Adeverinta de la Administratia financiara ca nu aveti taxe si impozite.
Problema grava este alta, daca angajatorul nu a platit salariul din aprilie o sa aveti surpriza (sper sa nu fie cazul) sa constatati ca nu a platit nici contributiile pentru sanatate, pensie, somaj.
In aceste conditii, toti 3 sunteti obligati a actiona in instanta pentru mai multe capete de cerere:
- sa faca virarile contributiei pentru somaj pentru a beneficia de somaj (conform Legii 76/2002 se raspunde si penal), aceasta daca nu le-a facut
- sa va dea salariul pe aprilie 2009 si mai 2009, inclusiv pe perioada preavizului ca este platit.
- asa cum spunea si colegul meu mai sus sa va dea 2 salarii compensatorii.
Incadrati-va in termen cu contestatiile ca aveti sanse reale sa castigati.
Inocentia

Alte discuții în legătură

Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala preaviz Qimer Qimer Am fost înștiințat in scris pe data de 12.02.2009 (data postei - deoarece activez într-un birou local) despre decizia de a mi se desface contractul ... (vezi toată discuția)
Termen primire decizie concediere Lary_13 Lary_13 Buna ziua! Care este termenul in care ar trebui sa primesc decizia de concediere, avand in vedere ca preavizul s-a incheiat in data de 1.06.09? (vezi toată discuția)