avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cununia la 17 ani cu acordul unui parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cununia la 17 ani cu acordul unui parinte

buna ziua am si eu o problema mai degraba o iintrebare ma pot casatori la 17 ani cu acordul unui parinte acordul mamei chiar daca fac 18 ani in august?
nu vreau sa astept pana atunci pt ca am un certificat de handicap care imi expira in august exact cand fac 18 ani si vrau sa imi mut dosarul aici in bucuresti dar trebuie sa am domiciliul aici si atunci eu si prietenul meu am decis sa ne cununam mai devreme vroiam sa ne cununam o data cu botezul pt ca sunt si insarcinata va rog raspundetimi daca se poate va rog din suflet va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 16:06, 11 Mai 2009
Este necesar acordul ambilor parinti pentru casatorie.
De ce spuneti doar de acordul mamei?
Daca tatal este decedat sau nu sunteti recunoscuta de catre tata sau sunteti incredintata mamei si exista o hotararew in acest sens, atunci nu-i nevoie de acordul decat al mamei.
Spuneti ca aveti un certificat de handicap. Aveti insotitor sau numit un curator?
Va rog sa-mi dati un raspuns in acest sens, deoarece are importanta.
VaPrin recent adoptata Lege nr. 288 din 29 octombrie 2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei, printre alte prevederi s-au stabilit noi reglementări referitoare la condiţiile în care minorii pot să se căsătorească.
Reglementarea anterioară stabilea că vârsta minimă pentru încheierea căsătoriei este diferenţiată în funcţie de sex: 18 ani pentru bărbat şi 16 ani pentru femeie. Aşadar bărbatul se putea căsători doar la majorat, pe când femeia şi în perioada minorităţii. La împlinirea vârstei de 16 ani, minora se putea căsători fără îndeplinirea vreunei cerinţe suplimentare. În mod excepţional, pentru motive temeinice minora se putea căsători şi înainte de împlinirea vârstei minime, de la 15 ani dar cu încuviinţarea dată, după caz, de preşedintele consiliului judeţean sau de primarul general al municipiului Bucureşti în cuprinsul căruia aceasta îşi avea domiciliul; pentru obţinerea aprobării era necesar un aviz dat de un medic oficial.
Noua reglementare aduce mai multe noutăţi; stabilind cu caracter de principiu că vârsta minimă de căsătorie este 18 ani, se admite totuşi că, atât bărbatul cât şi femeia se pot căsători la împlinirea vârstei de 16 ani. După cum se poate observa, legea nu mai distinge în funcţie de sexul viitorului soţ, statuând şi în această materie, principiul egalităţii între sexe; de asemenea, nu mai este permisă încheierea căsătoriei de către femeia care a împlinit 15 ani.
În acest mod se realizează armonizarea legislaţiei în domeniul dreptului familiei cu principiile constituţionale precum şi cu normele şi practicile europene. Pe cale de consecinţă, noua reglementare elimină discriminările dintre bărbat şi femeie cu privire la exercitarea drepturilor civile.
Încheierea căsătoriei înainte de majorat impune însă, îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii şi anume:
A. un aviz medical;
B. încuviinţarea de regulă, a părinţilor sau a tutorelui;
C. autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.

Se poate observa că prima (A) şi ultima condiţie (C) nu ridică probleme deosebite.

B. În legătură cu încuviinţarea dată de părinţi, tutore sau altă persoană însă, se impun a fi clarificate mai multe probleme.
Prin aliniatele (3) şi (4) ale art.4 din Codul familiei, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.288/2007, se precizează modalitatea în care operează încuviinţarea părinţilor, legea reglementând următoarele situaţii:
1. dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa. În acest caz, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
:stunned:
Legiuitorul a coborat varsta minima a casatoriei , atat pt barbati , cat si pt femei , la cea de 16 ani .Aveti nevoie de acordul parintilor.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
da insotitor este mama spun doar acodul mamei pt ca sunt aproape sigura ca tata nu vrea sa imi dea accpetul
Acordul sa da de ambii parinti daca sunt casatoriti la data cand se formuleaza cererea.#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta casatorie simona35 simona35 Buna ziua. Daca implinesc 18 ani peste 3 luni,si am facut toate aranjamentele pentru nunta luna aceasta,cum pot sa fac sa ma casatoresc inainte de a implini 18 ... (vezi toată discuția)
Varsta pentru casatorie alin241 alin241 am o prietena de 16 ani eu am 27 ani ma pot casatori cu ea? (vezi toată discuția)
Ce pot face? Necunoscut030720 Necunoscut030720 Bună!Am 15 ani și iubitul meu are 22 de ani , și aș dorii să știu dacă mă pot căsători la 15 ani cu el,mama este deacord (defapt ar vrea sa scape de ... (vezi toată discuția)