avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Profesii platite prin onorarii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Profesii platite prin onorarii

Buna ziua,
Imi puteti indica legea sau unde gasesc profesiile ce pot fi platite prin Onorarii? (spre exemplu Expert monitorizare poate fi platit pe o conventie civila prin Onorarii?)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters318277 , utilizator 10:44, 30 Iunie 2014
Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, de exemplu. Orice plată circumscrisă prestației unui profesionist poate fi asimilată onorariului, titulatură întâlnită de regulă în cadrul profesiilor liberale.
Multumesc.

Inteleg de aici ca pot plati o serie de experti (exemplu expert management educational, expert IT, expert dezvoltare software etc) prin onorarii?

Care este doc juridic pe care il intocmim pentru plata onorariilor? Contract de furnizare sau conventie civila de prestarii servicii?
In fiecare lege speciala care reglemeteaza legal profesiile gasiti ceea ce va intereseaza.
Nu exista o lege unde sa ii gasiti pe toti indicati in mod global.
madelaine28 a scris:

Multumesc.

Inteleg de aici ca pot plati o serie de experti (exemplu expert management educational, expert IT, expert dezvoltare software etc) prin onorarii?

Care este doc juridic pe care il intocmim pentru plata onorariilor? Contract de furnizare sau conventie civila de prestarii servicii?Daca cei ce profeseaza in acel domeniu, au o organizare proprie a profesiei, atunci aceasta va emite acte ce se vor folosi in interesul profesiei, inclusiv tipuri de contracte.

In caz contrar, actele juridice ce vor fi incheiate cu persoanele ce exercita o profesie liberala, se vor supune prevederilor codului civil privind materia conventiilor si contractelor.

Cel mai bine stie persoana in cauza ce acte foloseste pentru a-si exercita profesia.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Plata expertiza - beneficiarul sumei nu elibereaza factura!?! Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna seara, Asociatia de Proprietari a achitat cv expertizei contabile dispusa de instanta, in contul Biroului Expertilor din cadrul Tribunalului. La ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Vioreld Vioreld salutare. vreau sa inchei cu o persoana fizica o conventie civila. intrebarea mea este ce se plateste in acest caz (doar impozitul de 16%)? cine plateste ... (vezi toată discuția)
Facturare persoane fizice si firme viorelcont viorelcont Va salut. Am si eu cateva nelamuriri. urmeaza sa incep a-mi factura serviciile foto-video. dar am cateva nelamuriri ca si SRL neplaritor de TVA. 1. pentru ... (vezi toată discuția)