avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Profesii platite prin onorarii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Profesii platite prin onorarii

Buna ziua,
Imi puteti indica legea sau unde gasesc profesiile ce pot fi platite prin Onorarii? (spre exemplu Expert monitorizare poate fi platit pe o conventie civila prin Onorarii?)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters318277 , utilizator 10:44, 30 Iunie 2014
Cred totusi ca nu am fost suficient de clara. Exemplele de experti date de mine si pe care vreau sa-i contractez nu cred ca fac parte din vreo profesie liberala (de asta intrebasem de lista, ca sa pot verifica).
Sunt experti in domeniul respectiv - educatie, IT, management, care nu cred sa fie liberale.
De aceea intrebam daca-i pot plati prin onorarii.
Se pot incheia conventii civile numai pentru activitati ocazionale. Astfel,in speta,un expert monitorizare poate fi remunerat in baza unei astfel de conventii, daca activitatea este ocazionala.
Cei care activeaza ca profesie liberala si incaseaza onorariu au un cabinet sau ceva similar si sunt inregistrati la fisc. Ca urmare, pentru sumele cerute emit factura care, ulterior, se incaseaza cu numerar sau alt instrument de plata.

Insa, o persoana care nu se incadreaza in legile speciale care reglementeaza profesiile liberale, isi poate infiinta la O.R.C. o P.F.A. sau I.I. si sa-si desfasoare activitatea in care este calificat. Acestea pot, de asemenea, emite factura care, ulterior, se incaseaza cu numerar sau alt instrument de plata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Bun, eu cred că vă bateți capul prea mult cu termenul - onorariu - . Fie că este expert, fie că este avocat etc., între aceștia din urmă și beneficiar, va exista în mod obligatoriu un contract, prestări servicii, în baza căruia prestatorii vor fi remunerați potrivit contractului. Prestatorul va emite factură și chitanță, sau după caz bon fiscal.
Singura diferență pe care eu o văd, ar fi că în cazul unui avocat, contractul se va numi - contract de asistență juridică și nu de prestări servicii ca în cazul expertului spre exemplu.
Astfel pentru a evita alte interpretări care pot deriva din legi speciale, spre exemplu legea executorilor judecătorești, notarilor publici, avocaților ș.a., înlocuiți denumirea de onorariu cu remunerație sau prețul contractului.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
ContSters318277, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata expertiza - beneficiarul sumei nu elibereaza factura!?! Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna seara, Asociatia de Proprietari a achitat cv expertizei contabile dispusa de instanta, in contul Biroului Expertilor din cadrul Tribunalului. La ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Vioreld Vioreld salutare. vreau sa inchei cu o persoana fizica o conventie civila. intrebarea mea este ce se plateste in acest caz (doar impozitul de 16%)? cine plateste ... (vezi toată discuția)
Facturare persoane fizice si firme viorelcont viorelcont Va salut. Am si eu cateva nelamuriri. urmeaza sa incep a-mi factura serviciile foto-video. dar am cateva nelamuriri ca si SRL neplaritor de TVA. 1. pentru ... (vezi toată discuția)